Linkovi

Papa Franja posetio ozloglašeni zatvor


Rimokatolički poglavar posle posete zatvoru Palmasola u Santa Kruzu, Boliviji 10. jula 2015.

Papa Franja privodi kraju hodočašće po Boliviji, posetom opasnom i pretrpanom zatvoru Palmasola.

Palmasola je jedan od najozloglašenijih od ukupno 32 zatvora u Boliviji, u koji može da stane oko 800 ljudi, a u kome se trenutno nalazi oko 5 hiljada od kojih najmanje četvoro od petoro zatvorenika još čeka suđenje.

Pre dve godine, 36 ljudi je poginulo u tuči protivničkih bandi, koje su koristile mačete i bacače plamena kućne proizvodnje.

Pravosudni sistem u Boliviji je izuzetno korumpiran, sa 1.000 sudija i 300 tužilaca koji se trenutno nalaze pod istragom ili na suđenju zbog optužbi za korupciju.

Rimokatolički poglavar je juče govorio o korporacijskoj pohlepi, a zatim se izvinio za kolonijalizam u dve Amerike u obraćanju grupama koji rade za nezaposlene i siromašne.

Papa Franja je u Santa Kruzu u Boliviji na Svetskom sastanku o kretanjima naroda pričao o “novom kolonijalizmu” rekavši da se povremeno čini da “anonimni uticaj” korporacija, agencija za pozajmice, nekih mera o slobodnoj trgovini i mera štednje zapravo utiču na život siromašnih.

On je ponovo govorio o klimatskim promenama ističući da je korporacijska pohleda nametnula mentalitet “profita po svaku cenu” bez brige za uništavanje prirodne sredine.

Papa se takođe izvinio za istorijske uvrede za koje je odgovorna rimokatolička crkva, ali i za bele doseljenike koji su se nastanili u Americi na račun urođenika.

XS
SM
MD
LG