Linkovi

Benedikt XVI napustio Vatikan


Prvi poglavar rimokatoličke crkve koji je podneo ostavku u poslednjih 600 godina

Papa Benedikt XVI je danas obećao „bezuslovno poštovanje i poslušnost“ svom nasledniku i potom napustio Vatikan kao prvi poglavar rimokatoličke crkve koji je podneo ostavku u poslednjih 600 godina.

Benedikt je odleteo iz Vatikana helikopterom u papsku rezidenciju Kastel Gandolfo u blizini Rima, nekoliko sati pre negoo što je i zvanično okončano njegovih osam godina na položaju poglavara rimokatoličke crkve.

85-godišnji papa se oprostio privatno sa rimokatoličkim kardinalima u Klementin holu Vatikana apelujući na njih da se ujedine i pripreme da, u narednim nedeljama, iz svojih redova izaberu narednog papu.

Crkveni funkcioneri i službenici Vatikana su aplaudirali kad je Benedikt odlazio. Posle njegovog odlaska oni su zapečatili papin stan, koji gleda na Trg Svetog Petra.

Na svom zvaničnom Tviter nalogu, lider milijarde katolika širom sveta se zahvalio svojim sledbenicima na „njihovoj ljubav i podršci“. On je takođe napisao: „Neka vas uvek prati radost koja proističe iz činjenice da je Hristos centar vašeg života“.

U predstojećim danima, rimokatolički kardinali će se okupiti u vatikanskoj Sikstinskoj kapeli na konklavi, grupnom sastanku tokom kojeg se, u skladu sa vekovima dugom tradicijom, bira novi papa.
XS
SM
MD
LG