Linkovi

Papa se oprašta od vernika 27. februara


Papa Benedikt XVI se povlači sa položaja
Papa Benedikt XVI se povlači sa položaja

Predstavnik Vatikana je danas rekao novinarima da će pontifik održati „finalnu audijenciju“ 27. februara na Trgu Svetog Petra, u Rimu

Papa Benedikt Šesnaesti prelazi u papsku rezidenciju Kastel Gandolfo, a potom u vatikanski samostan Mater Eklezie, da bi se - kako je saopšteno - izbegao istovremeni i međusobni uticaj jednog pape na drugog.

Portaporl Vatikana Federiko Lombardi, saopštio je će se papa Benedikt Šesnaesti oprostiti od vernika 27. februara, dan pre zvaničnog stupanja ostavke na snagu. Lombardi je rekao novinarima da će papa održati „završnu audijenciju“ 27. februara na Trgu svetog Petra, u Rimu, a da se očekuje da novi papa bude izabran pre Uskrsa, 31. marta.

Crkveni poglavari će izabrati novog papu na takozvanoj kardinalskoj konklavi, pošto papa zvanično napusti položaj. Vatikan je danas prvi put zvanično objavio da 85-ogodišnji poglavar Rimokatoličke crkve ima pejsmejker - koji mu je ugradjen „pre izvesnog vremena“ – i u kojem je baterija zamenjena pre tri meseca.

Papa Benedikt Šesnaesti će biti prvi papa koji je podneo ostavku od 1415. godine, kada je papa Grgur XII podneo ostavku kako bi se razrešile nesuglasice oko upravljanja crkvom, koja sada ima oko milijardu i dve stotine miliona vernika širom sveta.

Predstavnici Vatikana su danas saopštili da Papa Benedikt nema nameru da utiče na odluke svog naslednika.
XS
SM
MD
LG