Linkovi

Papa u Njujorku odseda u kući bivšeg gradonačelnika


Papa Franja tokom parade u Vašingtonu, 23. septembar, 2015.

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja će tokom svoje prve posete Sjedinjenim Državama boraviti i u Njujorku, u kući bivšeg gradonačelnika Hjua Granta.

Tokom boravka u Njujorku, papa će odsesti u rezidenciji vatikanskog apostolskog nuncija i ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, nadbiskupa Bernaditoa Auze.

Rezidencija se nalazi u 72. Ulici, u blizini pete avenije i Central Parka.

Neorenesansna kuća u nizu je od kasnih 1800.-tih i početkom 20. veka bila u vlasništvu bivšeg gradonačelnika Njujorka Hjua Granta i njegove porodice. Nadbiskup Auza je opisao kako je došlo do toga da postane njujorška katolička dioceza.

“Pre nego što je preminuo, poslednji naslednik je odlučio da porodičnu kuću ostavi u nasleđe papi sa određenom namerom. Da to bude rezidencija predstavnika Svete stolice u posmatračkoj misiji u Ujedninjenim nacijama”.

Pripreme za zatvaranje 72. ulice i za doček pape su u toku. Policija već je duž cele ulice postavila zaštitne ograde i znake za zabranu parkiranja u okolini. Saobraćaj će biti ili zatvoren ili limitiran u skoro 80 okolnih blokova. Žitelji ovog prelepog dela Njujorka su podeljenog mišljenja o papinom boravku u njihovom komšiluku.

Evo kako to komentariše jedna gradjanka Njujorka:

“Mislim da je uzbudljivo. I nama i ostatku sveta potrebno je malo optimizma. Papa je veliki lider i gde god da ode uradiće neverovatne stvari. Veoma sam uzbuđena".

“Ovo mi se ništa ne sviđa. Živim u blizini i kretanje će biti nemoguće"., navodi jedna žena.

“Problem je u saobraćaju, zastoju i narušavanje konfora”. , zaključuje druga, dok treća dodaje:

“Živim u komšiluku, već 20 godina. I druge pape su odsedale su ovde. I to je to. Meni to ne smeta”.

Ogroman broj Njujorčanaje, kako izgleda, uzbuđen i svi oni se raduju da bar na kratko vide papu Franju dok bude prolazio njihovim gradom

XS
SM
MD
LG