Linkovi

Papa Franja u Ekvadoru o klimatskim promenama


Papa Franja u okviru turneje po Južnoj Americi pozvao vernike da pruže ruku siromašnima i da čuvaju prirodnu okolinu za buduće generacije.

Papa Franja nastavlja posetu Južnoj Americi u Boliviji, gde je danas doputovao posle dva govora u Ekvadoru, tokom kojih je pozvao vernike da pruže ruku siromašnima i da čuvaju prirodnu okolinu za buduće generacije.

Rimokatolički poglavar rekao je grupi biznismena i lokalnim plemenima u glavnom gradu Kvitu, da su “dobra planete Zemlje namenjena svima i koliko god da se neko hvali svojom imovinom, ona ima društvenu hipoteku”.

Ovo su njegovi prvi komentari u vezi sa prirodnom okolinom posle prošlomesečne enciklike, kada je pozvao svetske lidere da preduzmu hitne akcije kako bi se zaustavile kilmatske promene, uključujući i zavisnost od fosilnih goriva.

Papu Franju su zbog njegovih stavova oštro kritikovali oni koji osporavaju klimatske promene, pogotovo u Sjedinjenim Državama, koje bi papa trebalo da poseti u septembru.

Konzervativci su ga optužili da je loše informisan u vezi s tim, a zatim ga pozvali da prestane da se bavi tim pitanjem.

Papa Franja u petak putuje u Paragvaj.

Najveća populacija rimokatolika – tačnije milijardu i 200 miliona nalazi se u Latinskoj Americi, mada je taj broj malo opao zbog rasta popularnosti drugih vera.

XS
SM
MD
LG