Linkovi

Papa Franja dobitnik Karlove nagrade


Papa Franja prima Karlovu nagradu na ceremoniji u Vatikanu, 6. maja 2016.

“Sanjam o Evropi za koju se neće reći da je predanost ljudskim pravima bila njena poslednja utopija”, poručio je papa.

Papi Franji je u Vatikanu uručena nagrada Karlo veliki – jedna od najprestižnijih evropskih nagrada.

Papa je pozvao Evropu da “izgradi mostove i sruši zidove”, rekavši da želi Evropu u kojoj biti migrant “neće biti zločin”, već poziv na veću predanost dostojanstvu svakog ljudskog bića. U govoru koji je, po tonu, podsećao na legendarni govor Martina Lutera Kinga, papa je izneo viziju Evrope koja brine o deci, mladima, starima, siromašnima I nemoćnima, kao i “novopridošlima koji žele da budu prihvaćeni” nakon što su izgubili sve što su imali.

“Sanjam o Evropi za koju se neće reći da je predanost ljudskim pravima bila njena poslednja utopija”, poručio je papa.

Pozajmivši frazu pisca i preživelog holokausta, Elija Vizela, papa je istakao da je Evropi trenutno potrebna “transfuzija memorije” kako bi se setila glasa svojih prethodnika i ne bi ponovila greške iz prošlosti.

Španski kralj Felipe, nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Mateo Renci i lideri EU Donald Tusk, Žan-Klod Junker i Martin Šulc, koji je prošlogodišnji laureat, prisustvovali su ceremoniji u Vatikanu. Medju ranijim dobitnicima Karlove nagrade su Vinston Čerčil, Konrad Adenauer, Henri Kisindžer, Vaclav Havel i Bil Klinton. Nagradu od 1950. godine dodeljuje nemački grad Ahen za doprinos evropskom jedinstvu.

XS
SM
MD
LG