Linkovi

Papa pružio ruku homoseksualcima


 Papa Franja u razgovoru sa novinarima
Papa Franja u razgovoru sa novinarima

Papa je rekao da neće donositi sud o seskualnoj orijentaciji sveštenika

Papa Franja je pružio ruku homoseksualcima u Rimokatoličkoj crkvi, ali je istakao da su „zatvorena vrata“ za ideju da žene budu sveštenici.

Pri odlasku iz Brazila, posle prve posete inostranstvu u svojstvu poglavara Rimokatoličke crkve, papa je danas razgovarao sa novinarima tokom leta za Rim. On je rekao da neće donositi sud o seskualnoj orijentaciji sveštenika.

„Ako je neko homoseksualac, ali traga za Bogom i ima dobru volju, ko sam ja da o tome sudim?“ rekao je pontifik tokom konferencije za štampu koja je trajala gotovo sat ipo.

On je ukazao da crkva još uvek smatra homoseksualni čin grehom, ali da homoseksualci ne bi trebalo da budu marginalizovani zbog svoje seksualne orijentacije.

Oni bi, umesto toga, trebalo da budu „integrisani u društvo“. Medjutim, papa je osudio „lobi te grupe ljudi, lobi pohlepnih ljudi, politički lobi, masonski i sve druge lobije. To je, kako je istakao, “najgori problem.“

Papa je takodje ukazao da bi žene trebalo da imaju veću ulogu u rimokatoličkoj crkvi, ali je istakao da se Vatikan i dalje čvrsto protivi ideji da žene budu sveštenici.

On je istakao da je Papa Džon Pol odbacio tu ideju „definitivnom formulom“ i dodao da su „ta vrata zatvorena“.

Papa Franja je okončao posetu Brazilu misom za 3 miliona ljudi na čuvenoj plaži Kopakabana u Riu.
XS
SM
MD
LG