Linkovi

Pompeo kritikovao plan EU o pomoći kompanijama u trgovini sa Iranom


Državni sekretar SAD, Majk pomšeo, govori tokom samita grupe Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 25. septembra 2018.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, u utorak je kritikovao plan Evropske unije za pomoć evropskim kompanijama da posluju sa Iranom, pošto se suočavaju sa američkim sankcijama i mogućnošću da budu kažnjene zbog takve trgovine.

U govoru u Njujorku pred grupom Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana, Pomeo je nazvao plan EU "jednim od najkontraprodktivnijih mera koje je moguće zamisliti po pitanju globalnog mira i bezbednosti".

Plan, objavljen kasno u ponedeljak u Ujedinjenim nacijama, na marginama sednice Generalne skupštine, pozvao je na stvaranje posebnog mehanizma, sa skraćenicom SPV, koji bi omogućio kompanijama u EU da vrše plaćanja za iranski izvoz, koji obuhvata i naftu.

Demonstrantkinju koja drži transparent "Mir sa Iranom" izvode van sobe tokom obraćanja državnog sekretara SAD Majka Pompea grupi Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, u sjedištu Ujedinjenih nacija, u Njujorku, 25. septembra 2018.
Demonstrantkinju koja drži transparent "Mir sa Iranom" izvode van sobe tokom obraćanja državnog sekretara SAD Majka Pompea grupi Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, u sjedištu Ujedinjenih nacija, u Njujorku, 25. septembra 2018.

U svom obraćanju u utorak, Pompeo je rekao da je "uznemiren i... duboko razočaran" planom EU. Trampova administracija tražila je od EU da se pridržava američkih sankcija koje su obnovljene prema Iranu i upozorila da će entiteti koji budu trgoviali sa Iranom krešeći te sankcije biti sučeni sa sekundarnim sankcijama SAD.

Pompeo je rekao da može da zamisli kako se iranski "korumpirani ajatolasi i IRGC-ovci (Korpus Iranske revolucionarne garde) cerili ovog jutra" kada su čuli o SPV-u.

"Očuvanjem prihoda režimu, vi učvršćujete rangiranje Irana na prvo mesto državnog sponzora terora, omogućavajući iranski nasilni izvoz revolucije i čineći režim čak bogatijim, dok iranski narod grebe po dnu", rekao je Pompeo.

Iran tvrdi da je žrtva terorizma, a ne njegov izvršilac.

Govor pred Generalnom skupštinom

Ranije u utorak, u govoru pred Generalnom skupštinom UN, Tramp je naglasio svoju politiku vraćanja američkih sankcija Iranu i rekao da radi sa drugim zemljama kako bi bitno smanjile uvoz nafte iz Irana.

"Tražimo od svih zemalja da izoluju iranski režim sve dok se njegova agresija nastavlja. I tražimo od svih zemalja da podrže iranski narod dok koji se bori da povrati svoju religiju i svoju pravedničku sudbinu", rekao je Tramp.

U živom uključenju u program servisa na persijskom jeziku Glasa Amerike, analitičar Hadson instituta Majkl Predžent rekao je da je ključni element Trampovih komentara o Iranu njegovo obećanje da će intenzivirati sankcije.

"Sjedinjene Države ohrabruju Zapad i traže od međunarodne zajednice da podrže (antivladine) demonstrante u Iranu i nastave da vrše pritisak na Iran kroz sankcije", rekao je Predžent.

Ubrzo nakon Trampovog govora, iranski rial zabeležio je rekordno nisku vrednost u odnosu na američki dolar, drugi dan zaredom.

Sajt Bonbast.com koji prati kurs valute u Iranu.
Sajt Bonbast.com koji prati kurs valute u Iranu.

Vebsajt Bonbast.com, koji prati kurs valute u Iranu, pokazao je novi mininimum od 17.000 tomansa, ili 170.000 riala prema dolaru u utorak. Rial je izgubio najveći deo svoje vrednosti tokom poslednjih meseci, pošto su Iranci prodavali svoju valutu zbog zabrinutosti od udara sankcija SAD na iransku ekonomiju koja se već bori sa visokom inflacijom i nezaposlenošću.

U drugom intervjuu za Glas Amerike na persijskom jeziju. osnivačica Difens of demokrasis ("Odbrana demokratija"), Enamuel Otolengi, izrazila je sumnju da će iranski domaći problemi prisiliti vladajuće islamske sveštenike da promene međunarodnu politiku.

"Iranska umešanost (u konflikte na Bliskom istoku) je glavni interes iranskog režima i to je bilo tako i u vreme vrhunca (ranijih međunarodnih) sankcija protiv Irana", rekla je Otolengi, naglašavajući iransku materijalnu pomoć sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, regionalnom savezniku, na početku građanskog rata u Siriji 2011. godine. "To je bilo vreme ekstremnih ekonomskih teškoća (u Iranu) i režim je dao prioritet toj politici, tako da sumnjam da će ekonomske okolnosti u Iranu sada odrediti drugačiju stazu".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG