Linkovi

Filipini: Pomoć i u udaljenim oblastima


Pripadnici američke mornarice istovaruju pomoć i zalihe za seljane u izolovanim oblastima Filipina

Hrana i voda na raspolaganju brojnim Filipincima u centralnom delu zemlje, ali možda čak milioni drugih i dalje bez krova nad glavom, strujom, struje i vode...

Pomoć konačno stiže u neke udaljene delove Filipina, ali još postoje oblasti koje su odsečene, iako je od naleta razornog tajfuna, u kome su stradale hiljade ljudi, prošlo čak osam dana.

I dok su hrana i voda sada na raspolaganju brojnim Filipincima u centralnom delu zemlje, stotine hiljada, a možda i milioni drugih, i dalje su bez krova nad glavom, vode i struje, a dobili su ili malu pomoć ili ništa.

Ministar unutrašnjih poslova Filipina Mar Roksas kaže da je u ovakvim situacijama, najvažanija brzina. Tokom obraćanja u razorenom Taklobanu Roksas je poručio da su potrebe ogromne, i to odmah, ali da pomoć ne može da stigne do svakoga.

U međuvremenu, helikopteri sa američkog nosača aviona počeli su juče da dopramju vodu i medicinske zalihe u udaljena sela.

Zvanični bilans je 3.600 žrtava, ali Ujedinjene nacije tvrde da je potvrđena smrt skoro 4.500 ljudi. Očekuje se i da će ta brojka biti znatno veća, jer se mnogi vode kao nestali.
XS
SM
MD
LG