Linkovi

Republikanci počeli s napadima


Novi predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner i njegov stranački kolega Darel Isa
Novi predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner i njegov stranački kolega Darel Isa

Od danas, Bela kuća se suočava sa Predstavničkim domom u kome glavnu reč vode republikanci. Na današnjem zasedanju republikanci su odmah krenuli sa napadima na Obaminu administraciju.

Prvi dan pod republikanskom upravom počeo je čitanjem čitavog američkog Ustava, što je na simboličan način trebalo da pokaže da će se republikanci više pozivati na osnivački dokument države.

Posle toga, članovi Predstavničkog doma krenuli su u opoziv zakona o reformi zdravstvenog osiguranja, kome su republikanci takođe davali simbolična imena.

"Podnosimo predlog za ukidanje zakona koji ubija radna mesta", rekao je republikanac iz Kalifornije, Dejvid Drejder.

Međutim, šanse za njegovo ukidanje veoma su male, jer demokrate još kontrolišu Senat, a zakone potpisuje predsednik Barak Obama, koji je takođe demokrata.

"Ta politika neće proći ovde u Senatu. Novi republikanski Kongres veoma liči na stari republikanski Kongres", rekao je demokratski senator iz Njujorka, Čarls Šumer.

Glasalo se i o smanjenju troškova:

"Počinjemo sa smanjenjem kongresnog budžeta", najavio je novi predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner.

Članovi Doma su izglasali smanjenje od 5 odsto, odnosno 35 miliona dolara, čime su, kako izgleda, odustali od obećanja da će to smanjenje iznositi čak 100 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG