Linkovi

Bivši Trampov advokat priznao krivicu u dogovoru sa tužiocima


Bivši Trampov advokat Majkl Koen izlazi iz federalne sudnice u Njujorku (21. avgust 2018.)

Bivši dugogodišnji lični advokat predsednika Donalda Trampa, Majkl Koen, izjasnio se u utorak krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe, navodeći da je po nalogu kandidata za federalni položaj organizovao isplate da bi uticao na predsedničke izbore 2016. godine.

Koenovo priznanje povezano je sa novcem koji je tokom predizborne kampanje 2016. godine isplaćenim navodnim Trampovim ljubavnicama.

Koen je istakao da je organizovao isplate čija je "glavna svrha bila da se utiče na izbore", po nalogu kandidata za federalni položaj, kojeg nije imenovao.

Iako nije imenovao dve žene, niti Trampa, isplaćena svota i datumi poklapaju se sa isplatama bivšoj Plejboj zečici Keren Mekdugal i porno glumici Stormi Danijes koje su tvrdile da su imale aferu sa Trampom.

Koen, koji je prethodno sa federalnim tužiocima postigao sporazum o priznanju krivice, izjasnio se krivim za ukupno osam tačaka optužnice, uključujući izbegavanje plaćanja poreza i davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji.

Koenov sporazum sa tužiocima obuhvata i moguću zatvorsku kaznu do pet godina i tri meseca. Izricanje kazne je zakazano za 12. decembar, a sudija je odredio i kauciju od pola miliona dolara.

Koen se pre odlaska u sudnicu predao FBI-u.

Koen je bio dio Trampovog užeg kruga saradnika više od decenije, kao njegov lični advokat u Trampovoj organizaciji, a nastavio je da savetuje predsednika i posle izbora. Međutim, njihovi odnosi su se pogoršali prethodnih meseci.

Koen je mesecima bio pod federalnom istragom zbog moguće prevare povezane sa njegovim kompanijama. FBI je u aprilu pretresao Koenovu hotelsku sobu, kuću i kancelariju i oduzeo više od četiri miliona dokumenata.

Majkl Koen je bio poznat kao Trampov lojalni savetnik pre racije Federalnog istražnog biroa, koju je predsednik prvobitno nazvao "lovom na veštice" i politički motivisanim napadom njegovih neprijatelja u birou.

Međutim, predsednikova početna podrška ubrzo je prerasla u javni spor, što je podstaklo spekulacije da bi Koen tužiocima moga da otkrije poverljive informacije o Trampu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG