Linkovi

TV, internet preplavljeni političkim reklamama


Berni Sanders, kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju na skupu u Davenportu u Ajovi.

S obzirom da Amerikanci za svega nekoliko dana počinju da biraju svoje kandidate za predsedničku trku 2016. kandidati obe velike političke stranke preplavili su medije političkim reklamama za svoje kampanje.

Jedna je vidjena više od 2 miliona puta na Jutjubu. Druga reklama, u kojoj nastupa i majka jednog kandidata, izazvala je kritike.

O spotu demokratskog pretedenta na predsedničku nominaciju, Bernija Sandersa svi pričaju. I kritičari i pristalice 74-godišnjeg senatora iz Vermonta slažu se da je to jedna od najefektnijih političkih reklama koje su ikada videli:

Stručnjaci navode da video emotivno deluje na gledaoce zbog nostalgičnih snimaka farmera iz Ajove i setnih stihova grupe “Sajmon i Garfankl” iz njihove legendarne numere “America”.

Republikanski pretendent, Džeb Buš pokušao je drugačiji pristup, i potražio pomoć svoje čuvene majke, bivše prve dame Barbare Buš. Dok je hvalila svog sina, ona je takodje prikriveno napala samouverenog republikanskog favorita Donalda Trampa.

“Umesto da pričao tome koliko su popularni i veliki, on to čini jer vidi ogromnu potrebu koju još niko nije zadovoljio.”

Tramp je vrlo brzo reagovao na Tviteru napisavši da “Upravo sam gledao Džebovu reklamu u kojoj mu je očajnički potrebna majka da mu pomogone. Džeb - mama ne može da ti pomogne sa Islamskom državom, Kinezima ili Putinom.”

Dan kasnije Tramp je bio predmet šale.

U američkoj humorističkoj TV emisiji “Saturday Night Live” emitovana je parodija povodom prošlonedeljne podrške koju je Trampu pružila bivša guvernerka Aljaske, Sara Pejlin, koju je tumačila Tina Fej, dok je Darel Hamond bio u ulozi Trampa.

Tina Fej: “Kažu da Tramp i njegovi Trampetari desničare, da su ogorčenoi i ponosni na naše oružje. Ali on može da ispraši Islamsku državu jer bljuje vatru.”

Darel Hamond: “Nadam se da niko nije alergičan na orahe (odnosno ludake), jer ovde imamo posla sa jednim ogromnim.”

I dok su kandidati okupirani izbornom trkom širom Ajove pred stranačke izbore iduće nedelje, američki birači bar ne mogu da se žale da je dosadašnja kampanja bila dosadna.

XS
SM
MD
LG