Linkovi

Napadač iz Las Vegasa iznajmio više soba pre masakra


Policajci ispred hotela Mendelej bej (3. oktobar 2017)
Policajci ispred hotela Mendelej bej (3. oktobar 2017)

Danima i mesecima pre nego što je izvršio najgore masovno ubistvo u modernoj američkoj istoriji, napadač Stiven Pedok iznajmljivao je hotelske sobe blizu drugih muzičkih festivala u Las Vegasu, kao i u Čikagu, saopštila je policija.

Američki mediji prenose da je Pedok rezervisao dve sobe u Čikagu sa pogledom na festival Lolapaluza, koji u avgustu svake godine okupi stotine hiljade ljudi. Međutim, Pedok nije odseo u sobama, niti se zna da li je bio u Čikagu tog vikenda, izveštava TMZ.

Stiven Pedok (arhivska fotografija)
Stiven Pedok (arhivska fotografija)

​Pod Pedokovim imenom, takođe su rezervisane sobe u zgradi u Las Vegasu sa pogledom na festival alternativne muzike, nedelju pre nego što je održan koncert kantri muzike u nedelju, saopštio je šerif policije Las Vegasa Džozef Lombardo.

Zaposleni u hotelu Mendelej bej, iz kojeg je Pedok pucao na publiku i ubio 58 ljudi, pre nego što je izvršio samoubistvo, naveli su da je napadač tražio sobu na višem spratu, sa pogledom na muzički festival "Route 91 Harvest".

Istražitelji u SAD i dalje pokušavaju da utvrde motiv za masakr.

Predsednik Donald Tramp posetio je u sredu Las Vegas, gde se sastao sa porodicama žrtava, policijom i pripadnicima hitnih službi.

Tramp je pohvalio radnike hitnih službi i medicinsko osoblje zbog reakcije na masakr u nedelju.

"Danas sam bio svedok neverovatnog profesionalizma. Zbog toga smo ponosni što smo Amerikanci", rekao je američki lider koji je u četvrtak tvitovao da je "bilo izvanredno posetiti Las Vegas i sastati se sa policijom, lekarima i žrtavama", uz poruku da ih nikada neće zaboraviti.

Predsednik Donald Tramp sa povređenima u napadu u Las Vegasu
Predsednik Donald Tramp sa povređenima u napadu u Las Vegasu

U međuvremenu, šerif policije Las Vegasa rekao je da je sada ključno razgovarati sa svima koji su poznavali napadača Stivena Pedoka, da bi se utvrdilo da li je imao saučesnike u napadu.

Lombardo je rekao novinarima da je teško verovati da je Pedok samo mogao da izvrši masakr, uzimajući u obzir veliki broj komada oružja i eksploziva u njegovom automobilu.

Takođe je dodao da je Pedok decenijama živio "tajnim životom" i da je godinama dobro sakrivao svoje aktivnosti.

Šerif je naveo i da tragovi u hotelskoj sobi, iz koje je napadač pucao, ukazuju na to da je planirao da pobegne posle napada. Pedok je izvršio samoubistvo pre nego što je policija upala u sobu.

Policiji i pripadnicima bezbednosne službe hotela Mendelej bej bilo je potrebno samo 12 minuta, posle prvih pucnjeva, da utvrde da su ispaljeni sa 32. sprata na kojem je Pedok nedelju ranije iznajmio apartman.

U napadu je ubijeno 58 osoba, dok je broj povređenih smanjen sa više od 500 na 489, zato što su pojedine žrtve dva puta bile na spisku ranjenih.

Ranije u sredu, advokat Pedokove devojke Merilu Denli rekao je da ona nije znala da je Pedok planirao napad.

Denli su veći deo dana ispitivali agenti FBI-aja, nakon što je stigla iz Filipina gde je bila u poseti porodici. Pedok je svojoj devojci poslao 100 hiljada dolara dok je bila u toj zemlji, uz poruku da kupi kuću.

XS
SM
MD
LG