Linkovi

Podgorica: Policija razbila demonstracije


Podgorica: Policija razbila demonstracije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Policija je rano jutros oko pet sati prekinula skup, Demokratskog fronta koji je počeo 27. septembra ispred zgrade crnogorske Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, i ukonila binu i šatore.

Više stotina policajaca je učestvovalo u akciji tokom koje je povrijeđeno više ljudi, među kojima i poslanik Milan Knežević koji je završio u Urgentnom centru. Povrijeđeno je šest policajaca, a privedeno 11 ljudi, među kojima dva poslanika, Slaven Radunović i Vladislav Bojović, i dvoje odbornika.

Policija je počela akciju nešto poslije pet sati jutros i ukonila binu i šatore sa bulevara Svetog Petra Cetinjskog ispred parlamenta, čime je protest Demokratskog fronta prekinut.

„Haos u Podgorici – napadnuti smo! Jutros u pet sati, oko 1.000 specijalaca je pod punom ratnom opremom rasturilo mirni skup koji se 20 dana odvija ispred zgrade parlamenta. Bačen je i suzavac. Ima dosta privedenih i povrijeđenih“, navodi se na Fejsbuk stranici protesta.

Tokom okršaja, kako se dodaje, jedan vatrogasac je udario poslanika Branka Radulovića.

Predsjedništvo DF saopštilo je da je jutros, oko pet sati i 45 minuta, hiljadu pripadnika Posebne jedinice policije, SAJ-a i redovnih policijskih snaga dovedenih iz cijele Crne Gore „brutalno napalo i rasturilo mirne, demokratske i građanske proteste koji već 20 dana traju u slobodnoj zoni ispred Skupštine Crne Gore“.

„Tek na kraju brutalne policijske intervencije, koju je obilježila bahatost komandnog policijskog kadra, operativni rukovodilac akcije obavijestio je prisutne učesnike protesta da je mirni, građanski, nenasilni protest zabranjen po Odluci Ministarstva unutrašnjih poslova“, kaže se u saopštenju.

„Ovim brutalnim policijskim nasiljem nad mirnim i nenasilnim, građanskim protestima većinske Crne Gore, režim Mila Đukanovića je po nalogu i izboru upravo Mila Đukanovića odlučio da uđe u poslednju, nasilnu fazu odbrane sopstvenog diktatorskog vladanja“, saopšteno je iz DF-a.

Predstjedništvo DF-a razmatra sve raspoložive opcije primjerenog odgovora na, kako su naveli, režimsku policijsku brutalnost. „Brutalnim policijskim nasiljem Milo Đukanović je Crnu Goru doveo na samu ivicu građanskog rata i jasno poslao poruku da je spreman da svim sredstvima brani svoju diktatorsku vlast“.

XS
SM
MD
LG