Linkovi

IBM-ov softver pomaže u sprečavanju zločina


Policija u Memfisu na mestu zločina (arhivski snimak iz septembra 2011.)
Policija u Memfisu na mestu zločina (arhivski snimak iz septembra 2011.)

Policija u Memfisu, u Tenesiju, već nekoliko godina uspešno koristi IBM-ov softver za prediktivnu analizu.

Jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv prestupa i zločina je sprečavanje da se uopšte dogode. Policija u Memfisu, u Tenesiju, već nekoliko godina uspešno koristi kompjuterski program sličan onima kakvi se odavno upotrebljavaju u obrazovanju i finansijama za predviđanje budućih događaja.

Takozvana prediktivna analiza zasniva se na vođenju precizne evidencije o kriminalnim radnjama u pojedinim gradskim četvrtima. Softver koji je razvila kompjuterska kompanija IBM analizira te podatke i identifikuje „vrele tačke“ na kojima se najčešće događaju prestupi. Direktor odeljenja za rešavanje problema javne bezbednosti u kompaniji IBM, Mark Kleverli, kaže da se sve svodi na menadžment resursa.

„Prediktivna analiza svodi se na razumevanje šta će se verovatno dogoditi. Ako imate poverenja u sposobnost programa možete da pošaljete patrolu da spreči da se određena aktivnost dogodi“, kaže Kleverli.

Zamenik šefa policije u Memfisu, u državi Tenesi, Džim Harvi, kaže da je ta policija u saradnji sa kompanijom IBM i Univerzitetom grada Memfisa, razvila taktiku nazvanu Blu kraš.

„Kada se zločini događaju, kojim danima, u kom četvoročasovnom periodu… To nam omogućava da policajce i druge resurse postavimo gde i kada treba da budu“, kaže Harvi.

Njegovo odeljenje sagradilo je kontrolni centar TAK sa više od 40 video monitora za praćenje događaja u devet područja pomoću kojih se patrole šalju čim se uoči potencijalna kriminalna aktivnost.

„Komandiri područja pozivaju TAK centar i kažu: imam problem u tom i tom području na taj i taj dan, i odmah će im biti poslato pojačanje".

Blu kraš obrađuje podatke o tome pod kojim uslovima se zločin odigrao, uzimajući u obzir vremenske prilike, ali ima i druge mogućnosti kao što je čitanje registarskih tablica.

Memfiska policija kaže da se broj prestupa smanjio otkad se koristi Blu kraš.

„Bez ove tehnologije ne bismo mogli da kažemo da je broj prestupa od 2006. pao za 27 odsto“, kaže Harvi.

Ali protivnici ove tehnologije kažu da ona zadire u privatnost. Izvršni direktor Ceantra za privatnost elektronskih podataka, Mark Rotenberg, kaže da bi je trebalo strogo posmatrati.

„Očigledno zabrinjava što nije reč o tome da vlada pokušava da ustanovi šta biste želeli da kupite preko veba već to da li planirate da počinite neki prestup, da li treba da vas zaustave, ispitaju i uhapse“, kaže Rotenberg.

U policiji u Memfisu kažu da su im ovaj novi program i Blu kraš taktika doneli godišnju uštedu od preko 7 miliona dolara.
XS
SM
MD
LG