Linkovi

Policija u Teksasu gradi poverenje građana


Tenzije između policije i građana sve su prisutnije u američkim gradovima, ali u Hjustonu zajednica počela da radi na izgradnji poverenja između policajaca i građana.

Tenzije između policije i građana dovele su da nemira u pojedinim američkim gradovima, a nedavno i u Baltimoru, u saveznoj državi Merilend. Međutim, u Hjustonu je preovladao mir, dok se u pojedinim djelovima tog teksaškog grada radi na izgradnji povjerenja između policajaca i građana. Socijalni uslovi, koji mogu da dovedu do nemira, ipak su prisutni.

Sastanak lokalne zajednice u jednoj policijskoj stanici u Hjustonu održava se svakog mjeseca, u okviru takozvanog Programa za pozitivnu inetrakciju.

Kapetan Gregori Fremin rukovodi severnoistočnom divizijom policijskog odseka u Hjustonu, čiji zadatak je da štiti uglavnom afro-američku zajednicu.

“Ne možemo sami ovo da uradimo. Potrebna mi je pomoć građana i jedini način na koji mogu da je dobijem, naročito u manjinskoj zajednici, jeste da pridobijem njeno povjerenje.”

Fremin kaže da mu je angažman sa zajednicom i verskim liderima pomogao da izgradi to povjerenje.

Ne govore stvari koje me vrijeđaju, već koje mi pomažu. To je pomoglo celokupnom gradu, u svetlu nemira koji su izbili širom Sjedinjenih Država.

Većina želi veći broj policajaca u svojim četvrtima. Marlin Filips kaže da ih policajci ovdje slušaju i odmah reaguju.

Policajcima u severoistočnoj diviziji dajem najvišu ocenu, od nadzornika pa na dalje.”

Međutim, Filips kaže da policija u drugim delovima Hjustona ima drugačiji pristup. Biskup Džejms Dikson ističe da su pojedini policajci i dalje neprijateljski raspoloženi prema manjinama.

Kada policajci dođu u zajednicu sa stavom da su svi ovde kriminalci i da su opasni, onda se ponašaju kao da su na neprijateljskoj teritoriji.

Dikson smatra da su se odnosi lokalnih zajednica i policije poboljšali u Hjustonu, ali naglašava da osnovni uzroci nezadovoljstva i dalje postoje.

Amerika i gradovi poput Hjustona bi do sada trebalo da su iznad otvorene rasne nejednakosti, iz koje potiču beznađe i nemiri.”

Džejms Dikson navodi da čak i u ovom gradu, u kojem žive pripadnici različitih etničkih i rasnih zajednica, u siromašnim četvrtima žive uglavnom manjine. Šef policije u Hjustonu Čarls Mekleland kaže da socijalni uslovi doprinose širenju kriminala.

To takođe ima veze sa hapšenjima, ekonomijom, nezaposlenošću. Sve to disproporcionalno pogađa mlađe pripadnike manjinskih zajednica ili muškarce koji nisu belci.”

Mekleland ističe da se policija suočava sa posledicama socijalnih problema koje treba da rešavaju porodice, zajednice, zakonodavci i vladini zvaničnici.

XS
SM
MD
LG