Linkovi

Policija: Osumnjičeni za napad u Nešvilu poginuo u eksploziji


Istražitelji na mestu eksplozije u Nešvilu, u Tenesiju, 26. decembar 2020. (Foto: AP/Mark Humphrey)
Istražitelji na mestu eksplozije u Nešvilu, u Tenesiju, 26. decembar 2020. (Foto: AP/Mark Humphrey)

Osumnjičeni za eksploziju koja je na Božić potresla američki grad Nešvil, poginuo je kada je eksplodirala njegova kuća na točkovima, saopštile su vlasti u nedelju. U eksploziji su povređene tri osobe, dok je oštećeno više od 40 građevina.

Forenzički eksperti Federalnog istražnog biroa (FBI) su, upoređivanjem DNK uzoraka uzetih sa lica mesta, utvrdili da je napadač 63-godišnji Entoni Q. Vorner, čija je kuća u obližnjem Entioku pretresena u subotu.

"Zaključili smo da je Entoni Vorrner odgovoran za eksploziju, da je bio na licu mestu kada je bomba eksplodirala i da je poginuo u bombaškom napadu", rekao je na konferenciji za novinare federalni tužilac za Tenesi Donald Kokren.

Prema dokumentima dostupnim javnosti, Vorner je imao iskustvo sa elektronskim uređajima i alarmima, a radio je kao savetnik za kompjutere za jednog trgovca nekretninama u Nešvilu.

Policajci u Nešvilu u nedelju su izneli detalje o eskploziji koja je u petak potresla centar grada.

"Ovo će da nas vezuje do kraja naših života. Božić nikada neće biti isti", rekao je novinarima policajac Džejms Vels, koji ima problema sa sluhom posle eksplozije.

Istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde motiv nakon što je kuća na točkovima eksplodirala na gotovo pustoj ulici, ubrzo nakon što se iz nje čulo upozorenje ljudima da se evakuišu.

"Samo sam video narandžasto svetlo i čuo prasak. Dok sam se teturao, govorio sam sebi da ne padnem i da ostanem živ", ispričao je Vels, povremeno i uz suze.

Policajka Amanda Toping ispričala je da se prvobitno parkirala iza kuće na točkovima, da bi zatim pomerila svoj automobil kada je čula snimak u kojem se upozorava na eksploziju.

Posle snimka je čula hit pesmu iz 1964. godine "Downtown". Nekoliko trenutaka kasnije, odjeknula je eksplozija.

"Osetila sam talase toplote i počela da bežim ka Velsu. Nikada nisam nikoga tako snažno zgrabila u životu", navela je Toping.

Policajka Brena Hozi ispričala je da je sa kolegama kucala na vrata obližnjih stanova da bi upozorila ljude da se evakuišu.

XS
SM
MD
LG