Linkovi

FBI pretražuje kuću mogućeg osumnjičenog za eksploziju u Nešvilu


Istražitelji blizu mesta eksplozije na Drugoj aveniji u Nešvilu.
Istražitelji blizu mesta eksplozije na Drugoj aveniji u Nešvilu.

Federalni agenti koji istražuju eksploziju koja se dogodila u Nešvilu na Božić pretresli su jednu dvospratnu kuću u predgrađu, u pokušaju da objasne kako je došlo do eksplozije kuće na točkovima u kojoj su povređene tri osobe u srcu američke prestonice kantri muzike.

Više od 24 sata posle eksplozije, motiv je i dalje nejasan a istražitelji pokušavaju da odgovore na pitanja o vozilu koje je eksplodiralo na uglavnom pustoj ulici u ranim jutarnjim satima, čemu je prethodilo emitovanje snimljenog upozorenja građanima u blizini tog mesta da se evakuišu. Napad, u kojem je oštećena zgrada internet provajdera AT&T u subotu je doveo do produženih problema u radu mobilnih telefona i poremetio policijske i bolničke komunikacije u nekoliko država na jugu SAD.

Istražitelji nekoliko federalnih i lokalnih agencija za sprovođenje reda i zakona pretresli su kuću u Entioku, predgrađu Nešvila, pošto su dobili informacije relevantne za istragu, izjavio je specijalni agent FBI Džejson Park.

Zvaničnici nisu želeli da imenuju osobu koju traže u vezi sa eksplozijom ali je CBS Njuz javio da se istraga koncentriše na 63-godišnjeg Entonija Kvina Vornera, koji je nedavno živeo na toj adresi.

Nadležni su incident ocenili kao "planirani", ali još nisu saopštili šta bi mogao biti motiv ove eksplozije. Istražitelji su na mestu eksplozije pronašli ostatke ljudskog tela, potvrdili su predstavnici Federalne agencije za vanredne situacije.

Centar Nešvila u ruševinama posle eksplozije
Centar Nešvila u ruševinama posle eksplozije

Iz vozila se 15 minuta pred eksploziju čuo snimak da će biti detonirano.

"Ovo područje mora odmah da se evakuiše. Ako možete da čujete ovu poruku, odmah se evakuišite", čuje se na snimku, koji je objavljen na lokalnim medijima.

Policija je evakusala obližnje zgrade i pozvala jedinicu za demontiranje eksplozivnih naprava.

“Ubrza nakon toga, vozilo je ekslodiralo", rekao je šef policije Nešvila Šon Drejk na konferenciji za novinare.

Crni dim i plamen nadvili su se nad područjem, u kojem se nalazi veliki broj barova, restorana i radnji i koje je poznato kao središte turističke scene u Nešvilu.

Nakon što je odjeknula glasna eksplozija, u tom delu grada su se zatresle zgrade.

Bak Mekoj, koji živi blizu pogođenog područja, na Fejsbuk je postavio snimke vode koja curi sa plafona svog doma, dok se u pozadini čuje alarm i uzvici ljudi. Na ulici se može videti i plamen. Mekoj je kazao da su mu prozori na kući potpuno razbijeni.

"Svi prozori su slomljeni. Da sam stajao pored njih, bilo bi užasno. Zvučalo je kao da je eksplodirala bomba. Četiri vozila su gorela. Oborena su i stabla", rekao je Mekoj za Asošijeted pres.

Predsednik Donald Tramp, koji praznike provodi na Floridi, informisan je o incidentu, saopštio je portparol Bele kuće Džad Dir. Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da će istražiteljima na raspolaganju biti svi resursi sekretarijata.

Guverner Tenesija Bil Li naveo je na Tviteru da će ta država izdvojiti sve reurse da bi "utvrdila šta se dogodilo i ko je odgovoran".

Gradonačelnik Nešvila Džon Kuper rekao je da je taj grad srećan što je ograničen broj povređenih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG