Linkovi

Polarni talas zahvatio SAD, delovi zemlje hladniji od Antarktika


Zamrznuta reka u Čikagu (Foto: REUTERS/Pinar Istek)
Zamrznuta reka u Čikagu (Foto: REUTERS/Pinar Istek)

Smrtonosni polarni talas, sa rekordno niskim temperaturama, zahvatio je u sredu američki srednji zapad, gde su zatvorene škole i biznisi, poremećen avio i železnički saobraćaj, a u 10 saveznih država obustavljena je dostava pošte. Zbog velike hladnoće do sada je u nekoliko država umrlo najmanje pet osoba.

Veliki broj stanovnika odlučio se da ostane kući, dok Nacionalna meteorološka služba upozorava na nagli pad temperatura i jedan od najhladnijih talasa u poslednjih više godina.

Temperatura u Fargu u Severnoj Dakoti je 35 stepeni Celzijusa ispod nule, a u Čikagu i Milvokiju minus 32. To je hladnije nego na Antarktiku gde je zabeležena temperatura od 31,7 stepeni ispod nule ili u Berou na Aljasci, najsevernijem gradu u SAD, gde je 20 stepeni ispod nule.

Međutim, to ne obuhvata faktor vetra zbog kojeg je u severnom delu Ilinoisa osećaj hladnoće 49,4 stepena ispod nule.

Ledeni talas pogodiće 250 miliona Amerikanaca, a 20 miliona će se suočiti sa temperaturama od 28 stepeni ispod nule ili niže.

Otkazane su stotine letova, uglavnom sa aerodroma u Čikagu, a u tom gradu je obustavljen i železnički saobraćaj.

Čikago
Čikago

Zvaničnici širom regiona usredsređeni su na zaštitu najranjivijih slojeva društva, među kojima su beskućnici, stariji i oni koji žive u neadekvatnim stambenim uslovima. U Čikagu, pojedini autobusi pretvoreni su u privremena skloništa za beskućnike. Takođe su zatvorene glavne turističke atrakcije.

Saobraćanje vozova u tom gradu je potpuno obustavljeno.

"Ovi uslovi i temperature su rizik po javno zdravlje", poručio je gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel.

Pošta je takođe najavila da u 11 država neće isporučivati pakete​ zbog ekstremno niskih temperatura.

Čikago
Čikago

Guverneri Ilinoisa, Viskonsina i Mičigena, ali i južnih saveznih država Alabame i Misisipija proglasili su vanredna stanja, dok su meteorolozi upozorili da u trenutnim vremenskim uslovima koža može da se smrzne za samo pet minuta. U Mičigenu, naročito u Detroitu, skloništa za beskućnike su prepuna.

Stotine škola i nekoliko velikih univerziteta od Severne Dakote do Pensilvanije su zatvoreni.

Rekordno niske temperature posledica su polarnog vazduha, koji se sa Severnog pola kreće ka jugu.

Hladnoća opasna po život

Lekari naglašavaju da je rizik od hladnoće veliki i da povrede na telu mogu nastati za samo pet minuta, a roditelje upozoravaju da deci obuku jedan sloj odeće više nego što oni nose – jer dečja tela lakše gube toplotu.

Doktori naglašavaju i da neki lekovi, poput insulina, možda neće delovati ili će uticati na regulisanje telesne temperature.

Oni koji imaju kućne ljubimce moraju da im zaštite stopala zbog soli i hemikalija na trotoarima.

XS
SM
MD
LG