Linkovi

Rekordna hladnoća zahvatila dve trećine SAD


Sneg u Denveru, u Koloradu
Sneg u Denveru, u Koloradu

Veći deo Sjedinjenih Država, od Severne i Južne Dakote do Mejna, zahvatila je velika hladnoća, sa opasnim i potencijalno rekordno niskim temperaturama, dok se očekuje da će sneg padati i na jugu, sve do Alabame i Džordžije.

U gradovima na američkom srednjem zapadu otvorena su skloništa, s obzirom na to da su temperature pale na 18 stepeni ispod nule. Širom zemlje zatvorene su stotine škola, a do sada je otkazano više od hiljadu letova.

U području Čikaga i severnog dela Ilinoisa, temperature bi mogle da padnu i do 46 stepeni ispod nule, upozorila je Nacionalna meteorološka služba. U Viskonsinu će pasti i do 60 centimetara snega.

Zvaničnici u Čikagu, gde se nalazi treći po veličini školski sistem u zemlji, saopštili su da su zbog nevremena u sredu otkazani časovi za svih 360 hiljada učenika.

Iz meteorološke službe je upozoreno da je reč o veoma opasnoj situaciji, naročito za one koji putuju, te da je zbog hladnoće moguće dobiti promrzline za samo deset minuta.

Talas hladnoće izazvao je polarni vazduh, koji se od Severnog pola kreće ka Sjedinjenim Državama. Sneg će tokom nedelje pasti i u prestonici Vašingtonu, Alabami, Misisipiju i Džordžiji gde su već zatvorene kancelarije lokalne vlade i škole.

Vanredno stanje proglašeno je od Viskonsina i Mičigena do Alabame i Misisipija.

XS
SM
MD
LG