Linkovi

Poljska dobila novog predsednika


Novi predsednik Poljske, Andžej Duda po objavljivanju rezultata, 24. maj 2015.

Na predsedničkim izborima pobedio 43-godišnji Andžej Duda, što je prva velika pobeda za opozicionu Stranku za pravo i pravdu.

Poljska od sinoć ima novog predsednika. Aktuelni predsednik Bronislav Komorovski doživeo je iznenađujući poraz u drugom krugu izbora, u kojem mu je rival bio budući šef države - konzervativac Andžej Duda.

Komorovski je priznao poraz ubrzo posle zatvaranja birališta, kada je prema ključnoj izlaznoj anketi imao 47 odsto glasova, naspram 53 Dude.

"Čestitam svom rivalu, Andžeju Dudi na pobedi na predsedničkim izborima. Čestitam mu na postignutim rezultatima i želim mu uspešno predsednikovanje. Želim da bude uspešan predsednik, jer želim dobro Poljskoj'', rekao je bivši predsednik poljske Komorovski.

Istoričar I bivši ministar odbrane, 62-godišnji Komorovski je svoju kampanju zasnovao pretežno na pitanjima nacionalne bezbednosti, uključujući i povećanje tenzija u odnosima sa Rusijom zbog krize u Ukrajini. Uprkos statusu favorita, morao je da ide u drugi krug izbora, jer je u prvom krugu neočekivano završio iza Dude.

Pobeda 43-godišnjeg Dude je prva velika pobeda na izborima za opozicionu Stranku prava i pravde, čiji je kandidat.

"Dame i gospodo, mnogo vam hvala. Hvala za ovu divnu dobrodošlicu. Hvala predsedniku Bronislavu Komorovskom, koji mi je bio rival na izborima i čestitkama koje mi je uputio. Hvala Vam”.

Pobeda Dude označila je kraj osmogidišnje vladavine Stranke građanske platforme, kojoj pripada Komorovski.

Istovremeno, analitičari predviđaju da će parlamentarni izbori na jesen biti veoma neizvesni i da aktuelnu predsednicu vlade Evu Kopač - saveznicu Komorovskog – očekuje veliki izazov konzervativne opozicije.

XS
SM
MD
LG