Linkovi

Pokušaj napada na ambasadu SAD u Libanu, osumnjičeni ranjen i uhapšen


Pripadnici libanske vojske u blizini američke ambasade u predgrađu Bejruta (Foto: AP/Bilal Hussein)
Pripadnici libanske vojske u blizini američke ambasade u predgrađu Bejruta (Foto: AP/Bilal Hussein)

Libanska vojska je ranila i uhvatila naoružanog napadača na američku ambasadu u blizini Bejruta, posle pucnjave u sredu ujutru u kojoj je povređen radnik obezbeđenja ambasade, saopštili su zvaničnici.

Napad se dogodio dok u period dok rastu napetosti u maloj mediteranskoj zemlji, gde su višemesečne borbe između pripadnika ekstremističkog pokreta Hezbolah i izraelskih trupa duž granice raselile hiljade ljudi, nakon godina političkog zastoja i ekonomskih poteškoća.

Lokalni mediji javili su da je došlo do pucnjave u kojoj je učestvovao najmanje jedan napadač i koja je trajala skoro pola sata.

Džo Abdo, koji radi na benzinskoj pumpi u blizini kompleksa, rekao je da je čuo "oko 15 do 20 hitaca" dok je radio tog jutra. „Dotrčali smo ovamo da vidimo šta se dešava i odjednom nas je vojska sprečila da idemo gore“, rekao je za Asošijeted pres.

Nije odmah bilo jasno šta je motiv napada, ali su libanski mediji objavili fotografije na kojima se čini da se vidi krvavi napadač u crnom prsluku sa natpisom "Islamska država" na arapskom i engleskim inicijalima "I" i "S".

Libanski bezbednosni zvaničnik i dva pravosudna zvaničnika upoznata sa slučajem rekli su da se činilo da je napadač bio sam. Identifikovali su ga kao stanovnika pograničnog grada Majdal Anjar na istoku Libana, u blizini granice sa Sirijom. Ranije je libanska vojska identifikovala osumnjičenog kao državljanina Sirije.

Govorili su pod uslovom anonimnosti jer nisu imali dozvolu da komuniciraju sa novinarima.

Vojska je izvršila raciju i u Majdalu Andžaru i u obližnjem Suveiriju, gde je pritvorila rođake osumnjičenog, ali nije pronašla druge naoružane ljude ili dokaze o mogućoj ekstremističkoj ćeliji, dodali su zvaničnici.

Osumnjičeni je pogođen u stomak i nogu pre nego što je uhvaćen i odveden u vojnu bolnicu u Bejrutu, saopštili su zvaničnici.

Portparol ambasade SAD rekao je u saopštenju da je jedan radnik obezbeđenja ambasade povređen u napadu.

"Što se tiče njegove privatnosti ne možemo reći više, ali mu želimo potpuni oporavak", rekao je portparol, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman u skladu sa propisima.

U saopštenju iz kabineta libanskog premijera Nadžiba Mikatija navodi se da je on nakon sastanaka sa ministrom odbrane i komandantom vojske obavešten da je situacija sada stabilna i da su ozbiljne istrage u toku.

Libanska vojska je saopštila da je rasporedila trupe oko ambasade i okolnih područja.

Godine 1983. u smrtonosnom bombaškom napadu na američku ambasadu u Bejrutu poginule su 63 osobe. Američki zvaničnici za napad okrivljuju libansku ekstremističku grupu Hezbolah.

Posle tog napada, ambasada je premeštena iz centralnog Bejruta u hrišćansko predgrađe Aukar, severno od prestonice. Još jedan bombaški izveden je na novoj lokaciji 20. septembra 1984.

U septembru 2023, snage bezbednosti pritvorile su jednog Libanca koji je otvorio vatru kod ambasade SAD. U tom napadu nije bilo žrtava.

U oktobru 2023. stotine demonstranata sukobilo se sa libanskim snagama bezbednosti u demonstracijama u blizini američke ambasade u znak podrške narodu Gaze i ekstremističkoj grupi Hamas u ratu sa Izraelom.

XS
SM
MD
LG