Linkovi

Pokreti oka otkrivaju Alchajmerovu bolest?


Naučnici koji proučavaju Alchajmerovu bolest nadaju se da će moći da pretvore aparat za praćenje oka u rani upozoravajući signal za tu bolest. Pokreti oka mogu da otkriju tajne o zdravlju našeg mozga i poremećajima kojima je podložan.

Sju Staford je penzionerka, ali ona je zdrava i toliko aktivna da je svoj oštar pogled i britak mozak stavila na uvid naučnicima. Sju je jedna od mnogih koja je pomogla naučnicima na univerzitetu u Lankasteru da razviju kompjuterski softver za aparat za praćenje oka koji pokazuje na koji način volonteri razmišljaju.

Tekst na ekranu daje joj smernice koja ona treba da prati i da se koncentriše na video ili različito obojene tačke koje se pojavljuju i nestaju pred njenim očima. Osetljive kamere prate svaki pokret i njena pozicija je izbalansirana da bi rezultati mogli precizno da se izmere. Istraživanje sprovode doktori Trevor Kraford i Tomas Vilkokson koji veruju da njihova dosadašnja otkrića znače da su spremni za klinička ispitivanja.

Kada se stimulator pojavi na ekranu učesnici se usmeravaju na to jer imaju precizna uputstva povezana sa tim zelenim krugom, zato da bi sproveli svesnu kontrolu nad pokretima oka da pogleda u drugom smeru, to zahteva neku vrstu kognitivne kontrole što je izvršna funkcija, a ljudi sa Alchajmerovom bolesti su manje spremni da prate uputstva.“

Kroford kaže da su ranije studije pokazale da pacijenti sa Alchajmerom imaju okularne motorne markere ili oštećenje vida što ih razlikuje od pacijenata koji imaju druge oblike demencije.

„Na primer, kada vozite, mnogo stvari se događa i veoma je važno da možemo da usmerimo našu pažnju na to gde želimo da idemo i da ignorišemo informacije koje nas ometaju, a naš način usmeren je na tu mogućnost“, navodi Tomas Vilkokson.

Kroford kaže da rani rezultati, koji nisu potvrđeni, pokazuju da može da se napravi razlika između Alchajmerove bolesti i sličnih vaskularnih oblika demencije. Studija bi trebalo to da potvrdi, a tim istraživača veruje da bi stvaranjem posebnog testa mogla da se razvije rana dijagnoza Alchajmerove bolesti. Lekovi se testiraju širom sveta, a lekari veruju da bi rano otkrivanje moglo značajno da utiče na usporavanje bolesti. Oni pozivaju volontere da se prijave za testiranje.

„Bavim se muzikom, pevam u tri hora i sviram ukulele, a trudim se da sviram i gitaru i mislim da to veoma pomaže. Učešće u studiji je veoma dobro za moje mentalno i fizičko zdravlje“, kaže Sju Staford.

Posle testova, naučnici mogu da prate kakve su rezultate postigli njihovi volonteri, proveravajući tačke na video snimku koji gledaju. Lekari i naučnici nadaju se da će privući više pacijenata da direktno učestvuju u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

XS
SM
MD
LG