Linkovi

Pogled iz svemira na morske planktone


Na snimku NASA-e fitoplankton se vidi kod obale Njujorka.
Na snimku NASA-e fitoplankton se vidi kod obale Njujorka.

Okeani i jezera prepuni su života, od kojeg većina nije vidljiva ljudskom oku. U većini vodenog prostranstva, svaki kubni centimerar sadrži veliki broj mikroorganizama – bakterija, zooplanktona kao i jednoćelijskih biljaka nazvanih fitoplankton. Svi oni čine važne karike u prirodnom lancu ishrane. Naučnici sada koriste satelite za posmatranje i proučavanje ovih malih stvorenja.

Šume se često se nazivaju “zemljinim plućima”, ali prava istina je da polovinu naše planete kiseonikom snabdevaju mikroskopski biljni organizmi pod imenom fitoplanktoni, koji žive u svim vodenim okruženjima.

“Na isti način kao i biljke na kopnu, oni pretvaraju ovaj beživotni ugljen-dioskid u život, kroz proces fotosinteze. One pretvaraju ugljenik u kiseonik koji udišemo i šećere kojim se oni hrane”, ističe Ivona Cetinić, okeanolog Univerzitetske organizacije za naučna istraživanja.

Cetinić tvrdi da postoji 5.000 poznatih vrsta morskih planktona. Pošto im koncentracija varira, najbolji način da dobijete globalnu sliku jeste da ih posmatrate iz svemira.

“Ja koristim boje. Posmatram boje okeana i način na koji se menjaju kad su oni prisutni u njemu”.

Fitoplanktoni žive na dubinama do kojih dopire sunce. Zagrevanje okeana i jezera, kao i prisustvo hranljivih materija, mogu da dovedu do preobilnosti određenih vrsta planktona, koji mogu da ispuste toksične materije.

“Možda nisu toliko otrovne za okruženje u kojem žive, znači za ribu, ili stvari koje ih jedu, ali predstavljaju ozbiljan problem za nas, za ljude, ili stvorenja poput delfina ili riba koje se nalaze na samom vrhu lanca ishrane”, objašnjava Cetinić.

Prikupljeni podaci koriste se su kako bi se donele odluke o ribnjacima, farmama škampi ili zatvaranju plaža, kao i za stvaranje klimatskih modela za budućnost.

“Jedna stvar koju moramo da uradimo jeste da budemo svesni onoga što mi radimo. Čak i najveće sitnice, najmanji od većine izbora koje napravimo u životu imaće na kraju krajeva uticaj na raznovrsnost života na zemlji”.

NASA planira da 2022. godine lansira novi satelit za osmatranje zemlje, opremljen kamerama koje mnogo bolje razlikuju raznolikost životinjskog sveta u okeanima i jezerima.

XS
SM
MD
LG