Linkovi

Poginuo novinar NPR-a u Avganistanu


Prevodilac Zabihula Tamana i fotoreporter Dejvid Gilki
Prevodilac Zabihula Tamana i fotoreporter Dejvid Gilki

Iskusni novinar američkog Nacionalnog javnog radija (NPR) i njegov prevodilac ubijeni su juče u Avganistanu kada je napadnuta jedinica avganistanske vojske sa kojom su putovali u južnoj pokrajini Helmand.

NPR je saopštio da su poginuli fotoreporter Dejvid Gilki i prevodilac Zabihulah Tamana. Prema izveštajima, dvoje drugih novinara u konvoju nije povredjeno. Još nije poznato mnogo detalja o dogadjaju pa se ne zna koliko je velika bila vojna jedinica i da li je u napadu bilo još žrtava.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji se nalazi u poseti Pekingu, saopštio je da je napad “sumorno podsećanje na opasnosti sa kojima se suočavaju gradjani Avganistana” kao i podsetnik na hrabrost neustrašivih novinara.”

Na svom vebsajtu, NPR opisuje 50-godišnjeg Gilkija kao nagradjivanog fotografa i montažera i jednog od prvih novinara koji je bez pratnje ušao u Avganistan posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Takodje je pokrivao sukob Izraela i Hamasa u pojasu Gaze 2008. i 2009. poznat kao “rat u Gazi”, kao i posledice katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Haiti početkom 2010.

Američki Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u nedelju je izrazio saučešće zbog pogibije novinara NPR, podsećajući da je, uprkos smanjenoj pažnji javnosti, Avganistan i dalje opasno mesto za novinare – domaće i strane.”

XS
SM
MD
LG