Linkovi

Poginuo migrant na grčko-makedonskoj granici


Makedonska policija upotrebila je biber sprej da rastera grupu od nekoliko stotina migranata koji su pokušali da predju grčku granicu.
Makedonska policija upotrebila je biber sprej da rastera grupu od nekoliko stotina migranata koji su pokušali da predju grčku granicu.

Na grčko-makedonskoj granici danas je od strujnog udara stradao jedan migrant marokanskog porekla, posle drugog uzastopnog dana sukoba policije i migranata koji su zaglavljeni na grčkoj strani granice već nedeljama.

Makedonske vlasti u zemlju puštaju samo izbeglice iz zemalja pogođenih ratom - Sirije, Avganistana i Iraka.

Muškarac, za koga se veruje da je iz Maroka doživeo je strujni udar kada se popeo na vagon voza parkiranog ispod vodova tokom sukoba policije i migranata na grčko-makedonskoj granici. Njegovo telo je prekriveno čaršavom ležalo pored šina.

On je jedan od oko 1.500 ljudi, uglavnom iz Pakistana, Irana i Maroka, koji se nalaze u grčkom, pograničnom gradu Idomeniju, odakle žele da pređu u Makedoniju na putu ka severnoj Evropi.

Podsetimo, zbog stotina hiljada ljudi koji pristižu u Evropu, zemlje Balkana su prošlog meseca blokirale prolaz ekonomskim migrantima i propuštaju se samo Sirijci, Iračani i Avganistanci, koji se smatraju izbeglicama jer beže od rata.

Koškanja povremenom izbijaju među grupama uglavnom Iranaca i Pakistanaca sa jedne, i većinom Avganistanaca sa druge strane. Jedni druge gađaju kamenjem te je grčka policija za suzbijanje demonstracija poslata u tu oblast gde su oformili kordon kako bi zaštitili izbeglice na otvorenom prostoru.

Grčki ministar za imigraciju rekao je da sukobi grupa migranata i izbeglica koji prolaze kroz Idomeni moraju da prestanu. Obraćajući se grčkom parlamentu, Janis Muzalas je tražio 4 do 5 dana da se pronađe rešenje problema na prelazu iz Grčke u Makedoniju.

“Tokom prošle nedelje, dok se situacija menjala, mi smo u saradnji sa policijom razgovarali kako bi situacija mogla da se reši bez nasilja i krvoprolića. Naći ćemo rešenje za Idomeni i to će očigledno biti teška odluka za vlada i političke stranke. Niko ne voli da koristi nasilje. Daćemo šansu drugim stvarima i pokušaćemo to da izbegnemo”.

Grčka vlada pokušava da ubedi one koji su zaglavljeni na granici, u kampovima bez sanitarnih uslova na vrlo niskim temperaturama, da dođu u Atinu i podnesu zahtev za azil u Grčkoj, jer kako navode, za njih postoji adekvatan smeštaj.

U međuvremenu, Mađarska će podneti žalbu na odluku Evropske komisije da se hiljade migranata smeste po zemljama Evropske unije.

“Posle jučerašnje odluke slovačke vlade, Mađarska će danas podneti žalbu Evropskom sudu protiv odluke Evropske komisije za obavezni prijem ljudi, migranata na mađarsku teritoriju”, izjavio je madjarski premijer Viktor Orban.

Mađarski premijer smatra da će kvote za migrante uzrokovati širenje terorizma po Evropi.

XS
SM
MD
LG