Linkovi

Podrška za ukidanje embarga na oružje Libiji


Državni sekretar SAD Džon Keri (centar), italijanski šef diplomatije Paolo Đentolini i spec. izaslanik UN-a za Libiju Martin Kobler, Beč 16. maj 2016.
Državni sekretar SAD Džon Keri (centar), italijanski šef diplomatije Paolo Đentolini i spec. izaslanik UN-a za Libiju Martin Kobler, Beč 16. maj 2016.

Svetske sile su saopštile da će podržati zahtev nove libijske vlade za ukidanje embarga Ujedinjenih nacija na snabdevanje oružjem, što će pomoći Libiji u borbi protiv džihadista Islamske države kao i unutrašnjih bezbednosnih pretnji.

Državni sekretar Džon Keri i najviši zvaničnici više od 20 zemalja sastali su se danas u Beču gde su razgovarali o jačanju libijske novoizabrane vlade nakon čega je Keri saopštio ovu odluku.

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica “su spremni da pruže humanitarnu, ekonomsku i bezbednosnu podršku novoj libijskoj vladi”, izjavio je američki šef diplomatije i naglasio da svetske sile ne razmatraju slanje kopnenih snaga u Libiju.

Međunarodno priznata vlada Nacionalnog jedinstva suočena je sa suparničkim grupama i džihadistima Islamske države koji su uspostavili vojnu bazu u centralnom gradu Sirte odakle napadaju susedni Tunis.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare prošlog petka, libijski premijer Fajez al-Saraž opisao je situaciju u zemlji kao “lošu” što se tiče ekonomije i bezbednosti. On je apelovao na svetske sile da obezbede dodatnu obuku i opremu za libijske snage, ističući da susedne zemlje neće biti “pošteđene” u slučaju da terorizam nastavi da cveta unutar Libije.

Predstavnici 19 zemalja iz tog regiona učestvuju na razgovorima, a osim njih tu su i predstavnici Ujedinjenih nacija, Afričke unije, Evropske unije i Arapske lige.

XS
SM
MD
LG