Linkovi

Svetska banka nastavlja podršku Crnoj Gori


Džejn Armitiž, regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu

Džejn Armitidž, direktorka za Crnu Goru u Svetskoj banci saopštila je da će ta institucija nastaviti da podržava napore Vlade na smanjenju deficita i duga.

Strukturne reforme kroz dalju budžetsku konsolidaciju i unaprijeđenje poslovnog ambijenta mogu ubrzati ekonomski rast Crne Gore koji je najbolje rješenje za probleme budžetskog deficita i duga, ocijenili su danas predstavnici Svjetske banke i pohvalili dosadašnje napore crnogorske Vlade.

Direktor za Crnu Goru i regionalni koordinator SB za jugoističnu Evropu, Džejn Armitidž saopštila je u oproštajnoj posjeti, nakon isteka petogodišnjeg mandata, da će ta institucija nastaviti da podržava napore crnogorske Vlade na smanjenju deficita i duga.

Ona je saopštila da je prednost Crne Gore u tome što se vidi velika posvećenost u fiskalnim reformama odnosno smanjenju duga i deficita što je, kako je ocijenila, prvi i najvažniji korak ka kreiranju pozitivne investicione klime i ukupnog ekonomskog napretka.

‘Smanjenje duga i deficita nije lak zadatak, posebno u situaciji kada je rast mali kao rezultat, između ostalog, teške situacije u Evropi koja se preliva na Crnu Gori. Ono što je pozitivno je posvećenost Vlade fiskalnim reformama i uređenju zakonodavstva u fiskalnoj oblasti’, poručila je Armitidž.

Ona je podsjetila da je Vlada u prethodnih nekoliko godina uspjela u fiskalnim reformama i podešavanjima da doprinese u iznosu od deset odsto bruto domaćeg proizvoda.

Armitidž smatra da su ipak potrebna dodatna fiskalna podešavanja što će svakako biti zadatak nove vlade i što se najlakše može ostvariti smanjenjem javne potrošnje odnosno povećanjem poreskih prihoda.

‘Prednost i snaga Crne Gore jeste jasna posvećenost Vlade smanjenju duga i deficita kroz zakonodavne i fiskalne reforme i to je ono čime država šalje pozitinu poruku investitorima ukazujući na to da je na putu oporavka’, kazala je Armitidž.

Ona je dodala da su turizam i poljoprivreda oblasti u kojima Crna Gora ima veliku prednost i potencijal i u kojima će SB i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku.

‘Cilj je da se ukine ili smanji ta potreba za popunjavanjem deficita u budžetu. SB će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u tom dijelu, ali zauzvrat od Vlade očekujemo da implementacijom strukturnih i fiskalnih reformi napravi jedan makroekonomski održivi i dugoročni sistem koji će u budućnosti smanjivati potrebu za popunjavanjem bilo kakvog deficita u budžetu’, poručila je Armitidž.

Katnić je saopštio da je SB jedan od najvećih partnera koje je Crna Gora imala u teškim vremenima krize, ne samo zbog finansijske podrške već i zbog brojnih projekata koji su se zajednički realizovali.

‘Zajednički smo konstatovali da samo strukturnim reformama kroz dalju budžetsku konsolidaciju i unaprijeđenje poslovnog ambijenta možemo ubrzati ekonomski rast, a brži ekonomski rast najbolje liječi probleme deficita i duga, kao i pitanja siromaštva i nove zaposlenosti’, objasnio je Katnić.

On je, na pitanje koliko će iznositi zaduživanje u narednoj godini, odgovorio da će se tek nakon što se utvrdi Nacrt zakona o budžetu precizno znati i iznos koji je potreban za finansiranje, kao i instrumenti i mehanizmi koji će se za to koristiti.
XS
SM
MD
LG