Linkovi

Sporazum o saradnji Vrhovnog državnog tužilaštva i MUP-a


Crnogorsko tužilaštvo
Crnogorsko tužilaštvo

Krajnji cilj sporazuma je da se predkrivična faza i faza istrage, kao jedinstvena operativno istražna djelatnost tužioca i policije učine maksimalno efikasnim, kaže vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Veselin Vučković.

U Podgorici je danas potpisan Sporazum o saradnji tokom izviđaja i krivičnog postupka Vrhovnog državnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova. No, više od Sporazuma, novinare je zainteresovala najava da je Osnovno državno tužilaštvo počelo je da ispituje navode u vezi sa ponašanjem vladajućeg DPS-a u kampanji uoči lokalnih izbora u Podgorici

Sporazumom o zajedničkom radu Vrhovnog državnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, predkrivična i faza istrage, operativno istražna djelatnost tužioca i policije biće maksimalno efikasni, saopštio je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

On je naveo da je potpisivanje Sporazuma uslijedilo nakon perioda primjene novog Zakonika o krivičnom postupku i novim konceptom tužilačke istrage.

“Na bazi primjene Zakonika utvrđeni su određeni problemi i potrebe utvrđivanja konkretnih procedura saradnje u međusobnom obavještavanju, vršenja funkcija jednog i drugog organa, razmjene informacija podataka i dokaza”, rekao je Vučković nakon potpisivanja Sporazuma.

Krajnji cilj je da se predkrivična faza i faza istrage, kao jedinstvena operativno istražna djelatnost tužioca i policije učine maksimalno efikasnim, ekonomičnim i pravovremenim, rekao je Vučković. On je ocijenio da će Sporazum doprinijeti daljoj izgradnji povjerenja tužilaštva i policije.

Ministar UP Raško Konjević je rekao da su Sprazumom razrjašnjene uloge državnog tužioca, kao rukovodioca predkrivičnog postupka, kako je to predviđeno Zakonikom i policije koja postupa po njegovim nalazima.

“U tom smislu precizirane su međusobne obaveze državnog tužioca i policije na operativnom nivou, u postupanju i u međusobnom izvještavanju i preduzetim mjerama i radnjama”, naveo je Konjević.


Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković rekao je danas da je Osnovno državno tužilaštvo počelo da ispituje navode u vezi sa audio snimkom o navodnoj kupovini ličnih karata u Podgorici,

"Koliko budemo u prilici da raspolažemo podacima i dokazima, donijećemo adekvatnu odluku i u tom predmetu”, kazao je Vučković.
Tužilaštvo je to učinilo nakon navoda NVO MANS koja je saopštila da posljednji audio snimak pokazuje da se kupovina ličnih karata vrši na organizovan način. MANS tvrdi da cijeli postupak funkcionise po principu piramidalne šeme, pa se nameće zaključak da Crnom Gorom vlada struktura koja nema većinsku podršku građana, već mjesecima prije izbora zastrašuje i potkupljuje birače kako bi opstala na vlasti.
XS
SM
MD
LG