Linkovi

Položaj državnog sekretara podelio Trampov tim


Bivši republikanski predsednički kandidat Mit Romni i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani
Bivši republikanski predsednički kandidat Mit Romni i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani

Sukob u tranzicionom timu novoizabranog predsednika Donalda Trampa u pogledu izbora novog državnog sekretara sada je dospeo u javnost.

Dve grupe unutar tima podeljene su izmedju republikanskog predsedničkog kandidata iz 2012. Mita Romnija i bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija. Trampova savetnica Kelien Konvej u četvrtak je na Tviteru prenela razmišljanja frakcije koja se protivi Romniju. Ona je navela da je čula “obilje” primedbi ljudi, koji su doveli u pitanje lojalnost Romnija, bivšeg guvernera Masačusetsa, koji je Trampa tokom izborne kampanje opisivao kao “prevaranta”.

Oni koji se protive Đulijaniju podsećaju na njegove obimne poslovne veze sa stranim interesima, što bi verovatno dovelo do komplikovane borbe u Senatu tokom procesa potvrde njegove nominacije. Oni takođe postavljaju pitanje da li 72-godišnji Đulijani ima dovoljno fizičke izdržljivosti za zahteve medjunarodnih putovanja koje taj posao nosi sa sobom.

Novoizabrani predsednik, koji je razvio reputaciju političara sklonog promenama mišljenja, hvalio je i Romnija i Đulijanija. Tramp je nedavno rekao savetnicima da Romni ima “adekvatan izgled” za državnog sekretara, a takođe se navodi da se izuzetno pohvalno izražavao o Đulijaniju u nedavnim razgovorima.

Među drugim kandidatima razmotrenim za položaj državnog sekretara su penzionisani general i bivši direktor CIA-e Dejvid Petreus i senator Bob Korker iz Tenesija. Prema nedavnim izveštajima, general marinskog korpusa u penziji Džon Keli takođe se razmatra za tu poziciju.

XS
SM
MD
LG