Linkovi

Počela Specijalna olimpijada u Los Andjelesu


Nosioci štafete - Plamena nada za Specijalne olimpijske igre stižu do Gradske skupštine u Los Andjelesu, 24. jula 2015.

Jedan mladić iz američke prestonice Vašingtona, jedan je od favorita za osvajanje zlatne medalje u atletici na Specijalnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu, koje se održavaju od 25. jula do 2. avgusta.

Dimitrijus Kačin jedna je od 7.000 sportista iz 177 zemalja, koji učestvuju na Igrama. Specijalne olimpijske igre su najveća svetska sportska organizacija za decu i odrasle sa umanjenim intelektualnim sposobnostima. Novinarka Glasa Amerike Debra Blok razgovarala je sa Kačinom, koji se nada da će se nadmetati u nekoliko trka.

Dvadeset-dvogodišnji Dimitrijus Kačin ima problem sa učenjem, ali ne dozvoljava da ga to spreči da napreduje. Danas vežba što brži start sa svojim trenerom, Entonijem Sokenuom.

“Moram da ga motivišem, kako bih se pobrinuo da izvučemo njegov makisimum”, priča Sokenu.

“Govori mi svašta, da se istegnem, da spustim glavu”, kaže Kačin.

Posle preliminarnih trka u Los Anđelesu, gde će samo najbolji sportisti biti izabrani, Kačin se nada da će trčati trke na 100 i 400 metara i štafetu 4 puta 400 metara. Prošle godine, na američkim Specijalnim olimpijskim igrama u Nju Džersiju, pobedio je u trci na 400 metara sa svojim ličnim rekordom. Nada se da će na ovogodišnjim svetskim igrama nadmašiti taj rezultat.

“Srećan sam i uzbuđen. Osećam se kao da mogu da pobedim sam”.

Njegov trener kaže da je ovaj stidljivi i tihi sportista dramatično napredovao otkad je pre nekoliko godina počeo da učestvuje u programu Specijalnih olimpijskih igara.

“Vidi se da je izrastao kao ličnost, a njegove atletske sposobnosti još više”.

Kačinova majka Laverna kaže da su Specijalne olimpijske igre mnogo pomogle kada je reč o njegovom poremećaju u učenju i da je prošle godine završio srednju školu.

“Rekla sam mu 'drži glavu visoko, biće sve u redu'".

Sokenu kaže da poenta Specijalnih olimpijskih igara nije toliko pobeda ili poraz, koliko je važno obezbediti atmosferu podrške za ljude sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, koji možda nemaju priliku da se bave sportom.

„To je mesto gde se osećaju bezbedno i shvataju da su svi oni koji se nalaze tamo, tu radi njih”.

Dok se Kačin bude takmičio u Los Anđelesu, njegova majka će ga bodiriti iz Vašingtona i nadati se da njen sin dobije zlatnu medalju.

XS
SM
MD
LG