Linkovi

Početak rizičnih urbanih operacija u Mosulu


Iračke specijalne jedinice u Godžaliju na istoku Mosula, 2. novembar 2016.
Iračke specijalne jedinice u Godžaliju na istoku Mosula, 2. novembar 2016.

Iračke vojne snage oprezno su se danas kretale ka centru Mosula, ulazeći u svaku kuću kako bi proverile da li su civili na bezbednom. Vojnici su pokušavali da izbegnu skrivene bombe, iznenadne napade i snajperiste Islamske države, koji su dobili naređenje svojih lidera da ostanu na položaju i da ne dozvole da izgube kontrolu nad poslednjim velikim gradom u Iraku.

Proboj u Mosul, koji su džihadisti Islamske države zauzeli pre više od dve godine, pokrenuo je emigraciju stotina porodica, koje su počele da beže iz Mosula, neke noseći bele zastave, druge uzvikujući pobedničke usklike prolazeći pored elitnih vladinih jedinica. Iračka Zlatna divizija, koju su obučavale Sjedinjene Države, odnela je ove godine pobede nad džihadistima i drugde u Iraku, uključujući Faludžu.

I mada je lokalno stanovništvo u istočnoj oblasti Godžali srećno dočekalo oslobođenje od džihadista, raste strah od odmazde iz zapadnih delova grada, jačih uporišta Islamske države, kako vladine snage budu zauzimale njihove oblasti. Strahuje se da bi odmazdu mogli da pokrenu i građani koji su dve godine patili pod vladavinom džihadista, kao i paravojne sunitske jedinice, koje su već optuživane za osvetničke napade na muškarce i dečake u susednim selima, za koje se sumnjalo da imaju veze sa Islamskom državom.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal dobila je informacije da su u sredu navodne pristalice džihadista bili javno ponižavani, mučeni i prebijeni dok su pripadnici jedinice Sabavi Tribal Mobilization prolazili kroz sela na jugu Mosula. Amnesti upozorava da je to opasna kultura nekažnjavanja u kojoj počinioci smatraju da imaju prava da vrše zločine i da za to ne budu kažnjeni.

Odmazde nije bilo tokom današnjeg dana dok su elitne iračke anti-terorističke snage u prepoznatljivim crnim uniformama pokušavale da utvrde svoje položaje u Godžaliju. Njihovi komandanti i general kurdskih pešmerga snaga kažu da je ovo samo prva etapa u dugačkoj i žestokoj urbanoj borbi, i da su spremni za više nedelja borbi od kuće do kuće.

Oni pretpostavljaju da će pobunjenici Islamske države da dignu u vazduh pet mostova preko reke Tigar, koja prolazi kroz grad i da će da zauzmu krajnji položaj u zapadnom delu Mosula.

U najboljem slučaju trajaće mesec dana, u najgorem dva, zaključio je u izjavi Glasu Amerike general pešmerga snaga.

XS
SM
MD
LG