Linkovi

Pobunjenici granatirali zapadni Alepo, poginulo 15 civila


Sirijske pobunjeničke grupe u Alepu saopštile su da su započele veliku ofanzivu protiv vladinih snaga da bi razbili opsadu četvrti u istočnom delu podeljenog grada. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je u petak da je u pobunjenčkom granatiranju zapadnog Alepa u petak ubijeno 15 civila a ranjeno njih stotinu. Za sada još nema drugih informacija o tom napadu.

U ratu u Siriji, ove nedelje zabeležena je nova tragedija, kada su Ujedinjene Nacije objavile da je jedan vazdušni napad, u kojem su poginule desetine učenika i nastavnika, bio najsmrtonosniji napad na školu u skoro šest godina rata u Siriji. Specijalni izaslanik UN za obrazovanje, Gordon Braun pozvao je Savet bezbednosti UN da uputi napad na školu u Idlibu, u Siriji, Međunarodnom krivičnom sudu da ga istraži.

Škola je navodno nekoliko puta bila napadnuta i tom prilikom poginule su desetine učenika i nastavnika. Zabeleženo je oko 40 napada na sirijske škole ove godine ali UN navode da bi ovaj mogao da bude najsmrtonosniji od kako je počeo rat, pre skoro 6 godina. Zgražanje zbog ubistva školske dece izazvalo je pozive na odgovornost.

“Sada je dužnost Saveta bezbednosti da istraži napad, daga procesuira i ako je to ratni zločin, da pozove Međunarodni krivični sud da sprovede istragu”, naveo je Gordon Braun.

Rusija je ranije uložila veto na potez Saveta bezbednosti da uputi situaciju u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu. Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je juče da ruski avioni nemaju ništa sa najnovijim napadom i pozvalo na pokretanje istrage.

“Ono što je drugačije danas je to što je Rusija, iz nekog razloga, prihvatila da bi trebalo da bude pokrenuta nezavisna istraga. Trebalo bi da prihvatimo tu ponudu, glasamo u Savetu bezbednosti i da se pokrene istraga. Moramo da odvratimo ljude, bez obzira ko je u pitanju, od budućih zločina koji pogađaju decu.”

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je juče na hitno pokretanje sveobuhvatne istrage napada u Idlibu i drugih sličnih napada u Siriji.

U četvrtak je generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao na istragu vazdušnog napada u kome je pogodjena škola u Siriji kada je poginulo skoro 30 ljudi, pretežno dece. "Ako se ispostavi da je škola namerno pogođena, to bi mogao da bude ratni zločin”, saopštio je Ban.

Bivši britanski premijer Gordon Braun, koji je specijalni izaslanik UN za obrazovanje, takodje je pozvao da incident bude istražen kao ratni zločin.

“Sada je na Savetu bezbednosti da istraži ovaj dogadjaj, ustanovi da li je u pitanju ratni zločin, uključi Medjunarodni krivični sud i sprovede istragu”, izjavio je Braun u intervjuu za Glas Amerike.

Vojni avioni u sredu su izvršili šest udara na selo u pokrajini Idlib koju drže pobunjenici i pogodio školski kompleks, pri čemu je poginulo šest nastavnika i 22 učenika, prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava.

I ta organizacija i Bela kuća ocenile su da su za napad odgovorne ili sirijska ili ruska vlada.

“Još ne znamo da li su vazdušni udar izvršili Asadov režim ili Rusi ali znamo da je u pitanju jedno od ta dva”, saopštio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

XS
SM
MD
LG