Linkovi

UN traže istragu napada na školu u Siriji


Dete povređeno u napadu na školu u sirijskoj pokrajini Idlib
Dete povređeno u napadu na školu u sirijskoj pokrajini Idlib

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun zatražio je da se sprovede istraga jučerašnjeg vazdušnog napada na jednu školu u Siriji, u kojem je poginulo više od 20 osoba, uglavnom dece.

"Ako se ispostavi da je škola namerno pogođena, to bi mogao da bude ratni zločin”, naveo je Ban u saopštenju.

Bivši britanski premijer Gordon Braun takođe je zatražio da se istraži da li je počinjen ratni zločin i ocenio da je reč o “najgorem napadu na učenike, od ukupno 98 odvojenih napada na sirijske škole u poslednje dve godine”.

Ratni avioni su u sredu izveli šest napada na jedno selo u pokrajini Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika i između ostalog pogodili školu, gde je poginulo šest nastavnika i 22 učenika, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija i Bela kuća saopštili su da je za napade odgovorna sirijska ili ruska vlada.

"Još ne znamo da li je vazdušni napad izveo Asadov režim ili Rusi, ali znamo da je jedno do njih”, saopštio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Međutim, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da ruski avioni nisu ulazili u vazdušni prostor iznad škole u vreme napada, uz tvrdnju da snimci pogođene lokacije, koje je napravio ruski dron, ne potkrepljuju tvdnje da je reč o vazdušnom napadu.

Uskoro "izolacija" Rake

Sirijska pobunjenička grupa, u kojoj se nalazi veći broj kurdskih boraca iz takozvanih Narodnih zaštitnih jedinica - skraćeno YPG - uskoro će krenuti u izolaciju Rake, što je potez u borbi protiv Islamske države koji bi mogao da razbesni američku saveznicu Tursku.

General Stiven Tauzend, koji predvodi operaciju koalicije protiv Islamske države u Siriji i Iraku, rekao je novinarima u Pentagonu putem video linka da su činjenice takve da su Sirijske demokratske snage, koju većinom čine kurdske Narodne zaštitne jedinice, jedine snage koje su spremne u nekom kraćem periodu.

Tauzend kaže da Sjedinjene Države pregovaraju sa Turskom, ali da će rad na prevazilaženju razlika u mišljenjima u vezi sa uključenjem kurdskih boraca u bitku za Raku – morati da se odloži za kasnije. ​

XS
SM
MD
LG