Linkovi

"Čovek ptica" - farsa o svetu glumaca


Pobednik dva najvažnija Oskara - za režiju i film - “Čovek-ptica” Alehandra Gonzalesa Injaritua je farsa, puna halucinacija, koja uranja u svet glumaca, njihovu prolaznu popularnost i krhki ego.

Injaritu upire prst i u kritičare koji pothranjuju sujetu glumaca ili se, pak, okome na njih, u nameri da ih unište.

Rigan Tomson, koga glumi Majkl Kiton, je zaboravljena filmska zvezda kojeg je, pre 20 godina, proslavio serijal o superheroju Čoveku ptici. Rigan sada žudi sa poštovanjem, i zato planira da oživi karijeru pomoću predstave na Brodveju.

Rigan angažuje Majka, uglednog brodvejskog glumca, da glumi zajedno sa njim, ali njih dvojica razvijaju odnos pun antagonizma.

Uoči premijere, Rigan se psihički raspada, a kritičari ga raskomadaju…

Glumci u njegovoj predstavi se medjusobno svadjaju, troškovi produkcije rastu. Njegova ćerka, tek izašla iz centra za lečenje bolesti zavisnosti, je gnevna na njega i pojačava njegovu sumnju u samog sebe.

Alehandro Gonzales Injaritu priču razvija iz Riganovog ugla, dok preispituje svoj identitet i očajnički traži potvrdu sveta koji neguje različite vrednosti.

Majkl Kiton u film unosi izbalansirano tumačenje glavnog junaka, koji se stalno nalazi na granici stvarnog sveta i nadrealnosti.

Ed Norton je uverljiv u ulozi Majka, arogantnog ali takodje nesigurnog karakternog glumca, dok je Ema Stoun uzbudljiva kao Riganova ogorčena ćerka Sem. Medjutim, najimpreisvniji element u filmu je taj jedan neprekidni kadar. Lagani, besprekorni prelaz iz jedne scene u drugu stvara linearnu priču koja odiše nespokojem jer nema nijednog trenutka pauze od krize koja se odvija.

“Naš život je jedan neprekidni kadar. Budimo se ujutru a onda smo tu celog dana, kamera snima, film teče, ne možemo da pobegnemo”, kaže reditelj Alehandro Gonzales Injaritu.

Zato su, kako kaže Injaritu, glumci morali da budu savršeno pripremljeni.

“Ništa nije improvizovano. Sve je apsolutno prostudirano, vreme je planirano, sve je bilo tačno kao sat.”

Film teče naizgled bez ijednog reza - tokom,. kojm se odvija i sam život.

XS
SM
MD
LG