Linkovi

Pobeda republikanke na "referendumu o Trampu"


Karen Hendl, republikanska kandidatkinja za Kongres
Karen Hendl, republikanska kandidatkinja za Kongres

Republikanka Karen Hendl odnela je u utorak uveče pobedu na vanrednim kongresnim izborima u južnoj državi Džordžiji, koje su mnogi politički analitičari doživeli kao referendum o predsedniku Donaldu Trampu.

Pobedom Karen Hendl nad demokratskim rivalom, 30-godišnjim Džonom Osofom, završena je najskuplja kongresna trka u američkoj istoriji, u kojoj su dva izborna štaba i njihovi saradnici zajedno potrošili oko 50 miliona dolara.

Hendl se zahvalila Trampu i drugim republikanskim liderima u pobedničkom govoru a onda se osvrnula na prošlonedeljnu pucnjavu u kojoj je ranjen republikanski kongresmen Stiv Skalis, pozivajući na stišavanje gneva u američkoj politici.

"Moramo da izdignemo ovu naciju da bismo pronašli civilizovaniji način da rešavamo svoje nesuglasice. U ovoj zemlji, u ovim Sjedinjenim Državama, nikome ne sme da bude ugrožen život zbog njegovih političkih uverenja.“

Vanredni izbori raspisani su pošto je u februaru kongresmen Tom Prajs podneo ostavku kada ga je predsednik Tramp imenovao za sekretara za zdravstvo. Republikanci su kontrolisali okrug u blizini Atlante od kada je bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič prvi put pobedio u njemu 1979. Međutim, demokrate su verovale da mogu da dovedu do preokreta, imajući u vidu brzi pad Trampove popularnosti i činjenicu da je porazio Hilari Klinton za samo jedan procenat glasova u tom okrugu na predsedničkim izborima prošlog novembra.

„Za pobedu Džona Osofa bilo bi potrebno da se ovaj okrug ponaša suprotno svojim osnovnim opredeljenjima. Ovo je potpuno republikanski okrug, a ne okrug podeljen po sredini“, ukazuje Tod Rem, republikanski strateg.

Demokrate su dobile dodatan zamah kada je Osof pobedio na vanrednim izborma u aprilu, ali nije dobio potrebnih 50% glasova da izbegne drugi krug. Njegova kampanja privukla je grupu motivisanih volontera i prikupila miliona dolara od demokrata iz svih delova zemlje.

„Pokazali smo šta hrabrost, plemenitost i skromnost mogu da ostvare. Pokazali smo da i dalje možemo da izgradimo koalicije ljudi koji se možda ne slažu o svakom pitanju ali umesto da demonizuju jedni druge, pronalaze zajedničke tačke na osnovu kojih će ići dalje i to je jedini način na koji će ova zemlja ići napred", poručio je pristalicama Osof.

Predsednik Tramp proslavio je pobedu Karen Hendl, koja je osvojila 6% više glasova od Osofa, u tvitu posle zvaničnih rezultata. Republikanci su sada pobedili u četiri vanredne trke za Kongres ove godine, uključujući drugu tesnu trku koja je u utorak vođena u Južnoj Karolini. I dalje imaju ubedljivu većinu od 45 mesta u Predstavničkom domu ali bi ta prednost mogla da bude ugrožena ako se kontroverze koje prate predsednika nastave do kongresnih izbora na sredini njegovog mandata, sledeće godine.

XS
SM
MD
LG