Linkovi

Demokrata proglasio pobedu u okrugu koji je podržao Trampa


Demokratski kandidat na vanrednim izborima u Pensilvaniji Konor Lemb
Demokratski kandidat na vanrednim izborima u Pensilvaniji Konor Lemb

Demokrata Konor Lamb proglasio je pobedu na neočekivano tesnim vanrednim izborima u saveznoj državi Pensilvaniji, za upražnjeno mesto u Predstavničkom domu, koje su mnogi smatrali referendumom o predsedniku Donaldu Trampu.

Lemb, koji se prvi put kandidovao za političku funkciju, ima malu prednost nad republikancem Rikom Sakonijem, u izbornoj trci za kongresmena iz 18. kongresnog okruga u Pensilvaniji, u kojem je na na predsedničkim izborima Tramp imao prednost od čak 20 odsto. Republikanci su 15. godina zastupali taj okrug.

Zvanični rezultati izbora još nisu saopšteni, što nije sprečilo Lemba da proglasi pobedu pred pristalicama.

Bivši tužilac i veteran ima prednost od 627 glasova. Ukupno je glasalo 224 hiljade birača, od čega se 49,8 odsto opredelilo za Lemba, a 49,6 za Sakonija. Narednih dana biće prebrojan i mali broj glasova pristiglih poštom i iz inostranstva.

Republikanski kandidat još nije priznao poraz.

Izuzetno dobar rezultat demokratskog kandidata u Pensilvaniji verovatno će zabrinuti republikance širom zemlje i podstaći entuzijazam demokrata, osam meseci pre održavanja kongresnih izbora na kojima bi mogla da bude ugrožena republikanska većina u oba doma Kongresa.

Ako Lemb bude i zvanično proglašen pobednikom, imaće malo vremena da uživa u pobedi, s obzirom na to da će ponovo morati da se kandiduje na izborima u novembru.

Demokrate moraju da osvoje 24 republikanska mesta na kongresnim izborima, da bi preuzele kontrolu nad Predstavničkim domom.

Konačni pobednik vanrednih izbora u Pensilvaniji naslediće republikanca Tima Marfija, koji je prošle godine podneo ostavku zbog seksualnog skandala.

XS
SM
MD
LG