Linkovi

Pneuma - način da kontrolišete bes


Joga (ilustracija)

Na grčkom reč “Pneuma” znači uzdah i duh. Upravo to je srž filozofije relativno novog istoimenog programa nastalog u Baltimoru, najvećem gradu u državi Merilend. Pneuma kombinuje treninge joge i liderstva. Razlog za nastanak ovog programa je iskustvo smrti bliske osobe koje je mladog čoveka vodilo od ogorčenosti i besa do praštanja i proaktivnog delovanja. Dejmion Kuper osnovao je projekat Pneuma sa ciljem da nauči mlade ljude da kontrolišu svoj bes i inspiriše ih da ostvare svoje životne snove.

Ova grupa okuplja se dva puta nedeljno, tokom cele godine, na baltimorskoj policijskoj akedemiji da učestvuje u projetku Pneuma. Većina dečaka priključila se programu zbog problema sa koncentracijom na času ili kontrolisanjem impulsa. Ovde vežbaju i upoznaju se sa starešinama koji brinu o njima, poput direktora škole Nikomara Mouzlija, volontera u programu.

“Naši učenici dobijaju priliku da se uključe u različite aktivnosti koje služe da ih fizički ojačaju. Ponekad im taj fizički podsticaj pomaže da ostanu fokusirani“.

Ostale vežbe usmerene su na disanje.

“Želimo da naši mladi razumeju da često ne razmišljaju pre nego što odreaguju impulsivno. Samo reaguju, zato mi pokušavamo da im damo do znanja da uspore i razmisle. Ako udahnete duboko, ostvarujete tu mogućnost”, kaže osnivač Pneume Dejmon Kuper.

Na taj način učesnici će lakše naučiti da kontrolišu svoj bes i oproste. Osnivač Pneume Dejmion Kuper kaže da mu je za tu lekciju bilo potrebno više od četiri godine. Pre dvadeset i četiri godine Dejmion je upucan, a metak se zaustavio na 2 centimetra od njegovog srca. Dok nije odlučio da nastavi dalje bio je veoma ogorčen i ljut.

“Počeo sam sa volontiranjem u zatvoru i nakon godinu dana bio sam ranjen od strane jednog veoma mladog čoveka, čiji sam bio mentor. Nakon što smo otkrili ko je u pitanju, oprostio sam mu ”.

Deca na projektu Pneuma uče da pronađu snage da oproste.

„Neki od mojih najboljih prijatelja prošli su kroz ovaj program. Bez obzira na to koliko im objašnjavao oni su se stalno tukli, ali sada su toliko smireni da ih možete gurnuti i oni će vas samo pogledati i slegnuti ramenima.“, kaže Najdžel Kuper, učesnik u projektu.

Učesnici imaju od 9 do 14 godina.

“Mlađa deca dobijaju šansu da se ugledaju na nekog i pronađu starijeg brata tokom programa. Time se razvija liderstvo među decom i održava različitost”, kaže Mouzli.

Pneuma angažuje i mlađu i stariju decu u ozbiljnu diskusiju o tome kako da poboljšaju svoju zajednicu. Dosadašnji rezultati pokazuju da program dobro funkcioniše.

“Otkad smo započeli projekat Pneuma, niko od mladih ljudi nikad nije suspendovan – niko”, kaže Kuper.

Pored okrepljujuće i zabavne atmospfere, deca odlučuju da ostanu u projektu više od 3 godine najviše iz razloga da nadomeste ono što im je u životu najviše nedostajalo – ohrabrenje, moralna podrška i istrajnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG