Linkovi

Ploveći univerzitet osigurava zaposlenje


Učionica na vodi
Učionica na vodi

Studenti Kalifornijske trgovačko-pomorske akademije prolaze teške studije, ali su im posle diplomiranja otvorena mnoga vrata.

Zbog posustale privrede mnogi diplomci američkih koledža i univerziteta duže nego obično provode u traženju zaposlenja. Ali studenti Kalifornijske trgovačko-pomorske akademije, jedine škole te vrste na zapadnoj obali, nemaju problema u nalaženju posla.

Duboko u utrobi broda Golden ber vruće je i bučno. To je mesto na kome Vasile Tudoran provodi vreme radeći ono što najviše voli.

"Znao sam još kao mali da ću voleti da popravljam stvari“, kaže Vasile.

Vasile je student mašinstva na Kalifornijskoj trgovačko-pomorskoj akademiji. Iako je zgrada univerziteta u predgrađu San Franciska studenti mnogo vremena provode na brodu. Tokom dvomesečnog krstarenja, 288 studenata preplovilo je 15 hiljada kilometara, prošlo kroz Panamski kanal i posetilo nekoliko zemalja Centralne Amerike i Kariba.

"Kada završimo školu posao nam je praktično zagarantovan“, kaže Vasile Tudoran.

"Većina naših studenata dobija jednu do dve ponude za posao još pre diplome, sa godišnjom bruto platom od između 60 i 120 hiljada dolara. Naši studenti steknu široka znanja pa mogu da rade gde hoće“, kaže jedan od predavača Robert Džekson.

Džekson dodaje da pored mesta na brodovima studenti mašinstva dobijaju ponude od elektrana i satelitskih kompanija. Studenti odeljenja za pomorski transport uče kako da upravljaju brodovima.

Predavač Bil Šmid kaže da su studenti sa tog odseka dobijali i po nekoliko ponuda za posao.

"Posle pogoršanja ekonomije to polje nije tako otvoreno kao pre ali se oporavlja. Mislim da bi većina njih mogla da se zaposli u industriji ako bi hteli“, kaže Šmid.

Ali, čak i sa procentom zapošljavanja od 94 odsto akademija ima samo 900 studenata. Razlog tome, kaže student pomorskog transporta Endru Di Tusi, je stroga disciplina.

"Ova škola nije kao svaki drugi koledž. Mi smo paravojna škola, nosimo uniforme, podeljeni smo u jedinice. Morate da se naviknete da dolazite na vreme, da vodite računa o izgledu, da na vreme budete gde treba da budete, da sednete i učite“, kaže Endru.

Studenti imaju određene odgovornosti na brodu, a gradivo je obimno.

"Brodski oficiri su kao hirurzi ili piloti. Ne želite da budu u pravu u samo 70 odsto slučajeva već praktično u sto odsto slučajeva. Nije lako naučiti mlade ljude da imaju nultu toleranciju za greške“, kaže Šmid.

Ali Endru Di Tusi kaže da život na moru nosi i nagrade.

"Najviše volim kada ustanem ujutro i oko sebe vidim samo okean. To me uzbuđuje“, kaže Di Tusi.

Doživljavati to uzbuđenje i još biti plaćen za to je ono što motiviše ove studente da se odluče za ovako zahtevne studije.
XS
SM
MD
LG