Linkovi

Holandski plan za migrante


Izbeglice se iskrcavaju sa trajekta u luci Pirej u Atini, 27. januara 2016.
Izbeglice se iskrcavaju sa trajekta u luci Pirej u Atini, 27. januara 2016.

Planom na kojem radi Holandija, kao predsedavajuća EU, od ključne grupe zemalja tražilo bi da prihvate oko 250.000 izbeglica iz Turske, u zamenu za vraćanje hiljada migranata koji ilegalno ulaze u Grčku.

Holandija, koja predsedava EU, radi na planu za ključne zemlje članice da prihvate migrante i izbeglice iz Turske, ukoliko migranti koji su ilegalno ušli u Evropu budu vraćeni iz Grčke u Tursku, izjavio je Didrik Samsom, lider holandske stranke Solijalistička PvDA, koja je ključni partner u vladi premijera Marka Rutea.

Samsom je za dnevnik De Folkskrant takodje izjavio da trenutni planovi EU ne funkcionišu, jer mnoge zemlje članice odbijaju da prime izbeglice.

Samsom je naveo da bi se holandskim planom od ključne grupe zemalja tražilo da prihvate oko 250.000 izbeglica kojima bi se dozvolio legalan prelazak iz Turske u Evropu, u zamenu za vraćanje stotina hiljada migranata koji su ilegalnim putem dospeli u Grčku.

Takodje je ukazao da bi taj povratak mogao da se odgira brzo kada Turska stekne pun status “bezbedne zemlje” za migrante i izbeglice.

Ukoliko ključna grupa zemalja EU dobrovoljno prihvati izbeglice, 28-člana Unija kao celina bi morala da snosi finansijski teret, istakao je Samsom.

U medjuvremenu, tela najmanje 18 migranta koji su se udavili pošto se njihov brod prevrnuo, pronadjena su danas nadomak obala grčkog ostrva Samos. Vlasti navode da je deset osoba spašeno. Većina žrtava su bila deca.

Tela sedmoro migranata – od kojih dvoje dece – pronadjena su juče kada je njihov brod potonuo nadomak ostrva Kos.

Više od milion ljudi iz ratom razorenih zemalja preplavilo je Evropu prošle godine, što je dovelo do najveće migrantske krize na tom kontinentu od Drugog svetskog rata. Mnogi su pristigli u Grčku posle opasnog puta od Turske Egejskim morem.

XS
SM
MD
LG