Linkovi

Pjongjang ponovo preti zbog vojnih vežbi


Južnokorejski tenk u demilitarizovanoj zoni

Severna Koreja upozorava na bezobzirnu “odmazdu” povodom zajedničkih vojnih manevara Sjedinjenih Država i Južne Koreje. Severnokorejska vojska je u utorak navela da će sprovesti “nemilosrdnu odmazdu i kaznu” kao odgovor na desetodnevne manevre koji su počeli juče.

I mada Severna Koreja po uobičaju pribegava provokativnoj retorici, ove godine ona je oštrija nego inače jer Pjongjang tvrdi da su ovi manevri “agresivan ratni scenario” čiji cilj je preventivni rat protiv Severne Koreje.

Američki senator Edvard Marki rekao je u utorak preventivni rat ne bi rešio severnokorejsku nuklearnu pretnju i da voditi dijalog sa Pjongjangom nije ustupak.

Američka kongresna delegacija, na čijem je čelu senator Edvard Marki, doputovala je u posetu Seulu, dok su tenzije i dalje na visokom nivou na Korejskom poluostrvu.

Razgovarati sa Severnom Korejom nisu ustupak već jednostavno način da se postigne sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i da se podvuče da je naša vojna moć tu samo da osujeti agresiju i odbrani nas od napada. “

Proteklih nedelja, Severna Koreja je povukla pretnju da će izvršiti raketni napad u blizini američke teritorije Guam u Pacifiku, dok je predsednik Tramp rekao da bi svaki eventualni napad na to ostrvo izazvao odgovarajući odgovor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG