Linkovi

Pismo kongresmena Bajdenu izazvalo reakcije DS, SNS


Srpska napredna stranka saopštila je da su američki kongresmeni koji su uputili pismo potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu članovi "bosanskog kokusa" koji lobira protiv Srbije, i da ih niko nije pomenuo ni na jednom sastanku tokom posete premijera Aleksandra Vučića SAD.

Pet članova Kongresa uputilo je pismo potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu uoči Vučićeve posete Americi, u kom izražavaju sumnju da je odlučujući uticaj u oblastima energetike, komunikacije i infrastructure u Srbiji konsolidovala mala grupa ljudi koju predvode premijerov brat Andrej Vučić i njegovi prijatelji Zoran Korać i Nikola Petrović, koji je i direktor Javnog preduzeća "Elektromreže Srbije".

Oni su ocenili da je neophodno ispitati veze te grupe sa specijalnim izaslanikom predsednika Rusije u Srbiji, Aleksandrom Babakovim, a takodje izrazili zabrinutost da su medijske slobode “opale na najnižu tačku od vremena tiranije Slobodana Miloševića.” U pismu je navedeno da medije u Srbiji direktno kontrolišu premijer, članovi njegove porodice i bliski poslovni saradnici. Kongresmeni su takodje kritikovali nedovoljni napredak u rešavanju ubistva trojie braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla.

"Premijer Vučić dao je impresivna obećanja tokom posete Vašingtonu u junu, i nadamo se da će biti pozvan na odgovornost da ih održi", zaključuju u pismu koje potpisuju kongresmeni Idi Bernis Džonson, Karlos Kurbelo, Skot Peri, Zoi Lofgren i Adam Kinzinger.

Demokratska stranka (DS) saopštila je da te navode treba da provere istražni organi. S druge strane, u odgovoru SNS-a navedeno je da“građani Srbije znaju da Demokratska stranka podržava inicijative bosanskog kokusa u SAD-u, koji su posebno razočarani posle događaja u Srebrenici i zbog politike mira i stabilnosti koju vodi Aleksandar Vučić, i koji, zajedno sa Miroslavom Miškovićem, lobiraju protiv interesa Srbije".

Predsednik Vlade Srbije u utorak je započeo trodnevnu posetu Vašingtonu, gde je razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i direktorom Svetske banke Džim Jong Kimom, a za danas su predviđeni sastanci sa državnim sekretarom Džonom Kerijem, senatorima i kongresmenima.

XS
SM
MD
LG