Linkovi

Pismo kongresmena Bajdenu izazvalo reakcije DS, SNS

  • Glas Amerike

Srpska napredna stranka saopštila je da su američki kongresmeni koji su uputili pismo potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu članovi "bosanskog kokusa" koji lobira protiv Srbije, i da ih niko nije pomenuo ni na jednom sastanku tokom posete premijera Aleksandra Vučića SAD.

Pet članova Kongresa uputilo je pismo potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu uoči Vučićeve posete Americi, u kom izražavaju sumnju da je odlučujući uticaj u oblastima energetike, komunikacije i infrastructure u Srbiji konsolidovala mala grupa ljudi koju predvode premijerov brat Andrej Vučić i njegovi prijatelji Zoran Korać i Nikola Petrović, koji je i direktor Javnog preduzeća "Elektromreže Srbije".

Oni su ocenili da je neophodno ispitati veze te grupe sa specijalnim izaslanikom predsednika Rusije u Srbiji, Aleksandrom Babakovim, a takodje izrazili zabrinutost da su medijske slobode “opale na najnižu tačku od vremena tiranije Slobodana Miloševića.” U pismu je navedeno da medije u Srbiji direktno kontrolišu premijer, članovi njegove porodice i bliski poslovni saradnici. Kongresmeni su takodje kritikovali nedovoljni napredak u rešavanju ubistva trojie braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla.

"Premijer Vučić dao je impresivna obećanja tokom posete Vašingtonu u junu, i nadamo se da će biti pozvan na odgovornost da ih održi", zaključuju u pismu koje potpisuju kongresmeni Idi Bernis Džonson, Karlos Kurbelo, Skot Peri, Zoi Lofgren i Adam Kinzinger.

Demokratska stranka (DS) saopštila je da te navode treba da provere istražni organi. S druge strane, u odgovoru SNS-a navedeno je da“građani Srbije znaju da Demokratska stranka podržava inicijative bosanskog kokusa u SAD-u, koji su posebno razočarani posle događaja u Srebrenici i zbog politike mira i stabilnosti koju vodi Aleksandar Vučić, i koji, zajedno sa Miroslavom Miškovićem, lobiraju protiv interesa Srbije".

Predsednik Vlade Srbije u utorak je započeo trodnevnu posetu Vašingtonu, gde je razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i direktorom Svetske banke Džim Jong Kimom, a za danas su predviđeni sastanci sa državnim sekretarom Džonom Kerijem, senatorima i kongresmenima.

XS
SM
MD
LG