Linkovi

Filipini: Predsednik u poseti razorenim oblastima


Američki helikopteri dostavljaju hranu i vodu gradjanima udaljenih oblasti Filipina pogodjenih tajfunom Haijan.
Američki helikopteri dostavljaju hranu i vodu gradjanima udaljenih oblasti Filipina pogodjenih tajfunom Haijan.

Hiljade građana Filipina danas su se okupili u oštećenim crkvama gde su tokom nedeljnih molitvi izrazili zahvalnost što su preživeli tajfun.

Predsednik Filipina, Beninjo Akino, obećao je da će ostati u centralnom delu zemlje, koji je teško pogođen tajfunom, sve dok ne bude zadovoljan napretkom dodele pomoći preživelima posle razorne oluje od 8. novembra.

Akino je to obećao danas tokom posete teško pogodjenim centralnim oblastima Samar i Lejte, gde su hiljade ljudi pohrlile u oštećene crkve radi nedeljnih molitvi. Neki su izražavali zahvalnost zbog toga što su preživeli super tajfun Haijan, dok su se drugi molili za duše hiljada nastradalih.

Nedeljne službe su obično vreme za duhovna razmišljanja na Filipinima, gde je 80 odsto stanovništva katoličke vere.

Tempo dostave međunarodne humanitarne pomoći za zone pogođene tajfunom se ubrzava. Američki vojni helikopteri dostavljaju hranu udaljenim oblastima dok se oko njih okupljaju gladni i zahvalni stanovnici.

Filipinska vlada je saopštila da su u Tajfunu stradale bar 3.794 osobe dok je oko 1.200 još uvek medju nestalima. Mnoge od njih su odneli i utopili ogromni talasi koje su doneli olujni vetrovi jednog od najjačih ikada zabeleženih ciklona bilo gde u svetu.
XS
SM
MD
LG