Linkovi

Pentakostalna crkva pomaže siromašnima


Nedeljna služba u Pentakostalnoj crkvi otvorena je za sve, uključujući i one koji nisu stalni posetioci crkve
Nedeljna služba u Pentakostalnoj crkvi otvorena je za sve, uključujući i one koji nisu stalni posetioci crkve

Stručnjaci za religiju kažu da Pentakostalna crkva sa svojim složenim ritualima i verovanjem u takozvane darove Duha – uključujući govor i božansko isceljenje – najbrže raste u hrišćanskom svetu. Istraživači kažu da pentakostalci i harizmatici – katolici i ostali koji održavaju pentakostalnu praksu - čine četvrtinu hrišćana u svetu. Najviše ih je u zemljama u razvoju, a novo gobalno istraživanje koje je finansirala Fondacija Džona Templtona, ukazuje da se pentakostalne crkve kojih je sve više, hvataju u koštac i sa socijalnim problemima u zajednicama.

U Los Anđelesu, članovi Anđeoskog hrama, pentakostalne zajednice, pokušavaju da obnove komunu koja je zapala u teškoće. Pokretna klinika koja nudi medicinsku negu, kao i program distribucije hrane, samo su neki od brojnih projekata u crkvenom Centru snova, u bivšoj katoličkoj bolnici. Crkva je kupila imanje za gotovo četiri miliona dolara i potrošila još 28 miliona na njegovu obnovu.

Na nedeljnoj službi, masa mladih ljudi je na nogama, igrajući i pevajući. Donald Miler iz Centra za versku i građansku kulturu Univerziteta Južne Kalifornije, kaže da se crkve poput ove šire u svetu neverovatnom brzinom, delimično i zbog toga što pomažu zajednicama u rešavanju mnogih problema.

Miler je obišao mnoge, od Kongregacije harizmatičnih katolika u Indiji, do Pentakostalne zajednice u Singapuru.

"Oni veruju da je Bog svemoćan i da se čuda dešavaju u sadašnjosti kao što su se dešavala i pre 2000 godina. Oni takođe veruju u mogućnost proricanja, u dar govora, govor na jezicima. I takođe veruju u natprirodnog Boga koji je svemoćan", objašnjava Miler.

Kongregacija harizmatičnih katolika u Brazilu je deo širokog pokreta u toj zemlji. Forum Pju o verskom i javnom životu, ukazuje da su pola stanovnika Brazila možda harizmatici ili pentakostalci. Episkopalijanci u Brazilu pomažu sirotinji koja živi na đubrištima. Jedna hrišćanska Koptska crkva u Egiptu pomaže deci na kairskoj deponiji smeća, obezbeđujući joj podršku i obuku za posao.

Centar pod pokroviteljstvom Pentakostalne crkve u Južnoafričkoj Republici, stara se o deci.

Crkveni centar u Hongkongu pomaže zavisnicima od droge, a pomogao je i jednom bivšem članu genga da pokrene sopstveni biznis.

U Los Anđelesu, stariji pastor Anđeoskog hrama, Metju Barnet, dočekuje čak i one koji nisu redovni posetioci crkve.

"To znači da nam na službu ponekad dođe pijan čovek koji u toku službe počne da viče nešto što je možda čudno ili drugačije, ili će možda da dođe neko ko je proveo noć u nekom noćnom lokalu i lumpovao do tri ujutru. Ali suština je da vi pre svega pripadate redu u koji možete da verujete", kaže pastor Barnet.

Kori Barimur je bivši član genga i diler droge. On radi sa problematičnim mladićima i pomaže im da pronađu novi životni put. On objašnjava da je takav način života zasnovan na njegovom ličnom verskom iskustvu i zajedničkoj molitvi u Anđeoskom hramu.

"Kada zažmurim, sve moje brige nestanu. Odnosno, svi moji problemi prosto nestanu. Jednostavno osećam prisustvo duha", kaže Barimur.

Istraživači kažu da mnogi pripadnici pentakostalske zajednice, dok se druge vere međusobno nadmeću, brzo napreduju rešavajući društvene probleme i verske potrebe svojih komuna.

XS
SM
MD
LG