Linkovi

Pentagon: Ubistvo deset civila u Kabulu "tragična greška"


Avganistanski novinari ispred kuće uništene u američkom napadu dronom, 29. avgusta 2021.
Avganistanski novinari ispred kuće uništene u američkom napadu dronom, 29. avgusta 2021.

Američka vojska saopštila je u petak da je u vazdušnom udaru dronom u Kabulu krajem avgusta ubijeno desetoro civila, među kojima sedmoro dece, i izvinila se zbog događaja koji je Pentagon nazvao "tragičnom greškom."

Visoki američki zvaničnici izjavili su da je meta napada, koji je izvršen 29. avgusta, dok su strani vojnici završavali poslednju fazu povlačenja iz Avganistana, bio bombaš samoubica Islamske države, za koga se verovalo da će izvršiti napad na aerodrom u Kabulu.

"U vreme udara, bio sam uveren da je tako otklonjena neposredna pretnja našim snagama na aerodromu", rekao je novinarima general Frenk Mekenzi, šef američke Centralne komande. "Našom istragom je sada utvrđeno da je napad bio tragična greška."

Mekenzi je izjavio da sada veruje da ubijeni u napadu nisu bili ekstremisti Islamske države niti su predstavljali direktnu pretnju američkim snagama. Pentagon razmatra odštetu porodicama poginulih civila, dodao je general.

Skoro odmah posle napada pojavili su se izveštaji da su u udaru dronom poginuli civili, među kojima i deca. Portparol nove vlade talibana, Zabihula Mudžahid, prvo je rekao da je u napadu ubijeno sedmoro ljudi.

XS
SM
MD
LG