Linkovi

Pentagon: Severna Koreja neuspešno lansirala raketu


Ljudi na železničkoj stanici u Seulu u Južnoj Koreji posmatraju izveštaj o neuspelom lansiranju rakete u Severnoj Koreji, septembra 2016. (arhivska fotografiaja.AP Photo/Lee Jin-man)

Južna Koreja je snažno osudila poslednji pokušaj lansiranja rakete iz Severne Koreje.

Južnokorejski generalštab saopštio je u nedelju da lansiranje predstavlja "čisto kršenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija" i "nezakoniti čin provokacije".

Prethodno je američka vojska saopštila da je Severna Koreja pokušala lansiranje balističke rakete srednjeg dometa u subotu, ali da su ti napori propali.

Američka strateška komanda sapštila je da su njeni sistemi praćenja detektovali pokušaj lansiranja u podne u subotu u severozapadnom delu Severne Koreje, a NORAD, Severnoamerička komanda vazdušne odbrane, saopštila je da raketa nije predstavljala nikakvu opasnost po Severnu Ameriku.

Zvaničnici u Vašingtonu naglašavaju da Sjedinjene Države nastavljaju da budno prate provokacije Severne Koreje i "gvozdenu" posvećenost zajedničkom radu sa saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu, kako bi očuvali bezbednost u severoističnoj Aziji.

Zvaničnici vojske Sjedinjenih Država saopštili su da se pretpostavlja da je bila reč o severnokorejskoj raketi srednjeg dometa "Musadan" i da je lansirana sa položaja u blizini grada Kusong.

"Snažno osuđujemo ovaj i ostale nedavne severnokorejske raketne probe", rekao je američki mornarički zapovednik Geri Ros, portparol Pentagona. "Nameravamo da se angažujemo u Ujedinjenim nacijama kako bismo podržali međunarodno stajalište da je Demokratska Narodna Republika Koreja odgovorna za svoje akcije".

Paraleno sa dva nuklearna testa bez presedana, sprovedena ranije ove godine, Pjongjang je unapredio svoje kapacitete u balističkim raketama koje se lansiraju sa zemlje i iz podmornica sprovodeći brojna lansiranja tokom poslednjih šest meseci.

XS
SM
MD
LG