Linkovi

Pens: Razmatraju se sve opcije u vezi sa Severnom Korejom


Potpredsednik SAD Majk Pens rukuje se sa premijerom Japana, Šinzo Abeom tokom susreta u rezidenciji japanskog premijera u Tokiju, 18. aprila 2017. (AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)
Potpredsednik SAD Majk Pens rukuje se sa premijerom Japana, Šinzo Abeom tokom susreta u rezidenciji japanskog premijera u Tokiju, 18. aprila 2017. (AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je da bi međunarodna zajednica trebalo da vrši diplomatski i ekonomski pritisak na Severnu Koreju da bi je navela da odustane od nuklearnog oružja i programa balističkih raketa.

Tokom posete Japanu, Pens je izjavio da SAD “neće popustiti” dok ne ostvare cilj nuklearnog razoružanja Korejskog poluostrva i dodao da su “sve opcije na stolu”. On se pozvao na ranije međunarodne pokušaje pregovora sa Severnom Korejom o njenom nuklearnom programu, ukljućujući i prethodne pregovore šest strana, koji su prekinuti 2009. godine, navodeći da je Severna Koreja u više navrata odgovarala na te inicijative “kršenjem obećanja i novim provokacijama.”

Američki potpredsednik je ponovo istakao da je “era strateškog strpljenja završena” a kao najbolji put napred naveo dijalog SAD, Japana, Južne Koreje i Kine kako bi se izolovala Severna Koreja i izvršio pritisak na nju.

Japanski premijer Šinzo Abe, koji je domaćin Pensu u Tokiju, rekao je da ceni pristup "sve opcije" Trampove administracije. Abe je dodao da ulaže nade u miran dijalog sa Severnom Korejom, ali da "dijalog zbog dijaloga" nema vrednost.

Video: Severna Koreja reaguje na oštru retoriku Trampa

North Korea Preparing for 'Any Mode of War' With US
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

A u Vašingtonu, porptarol Bele kuće Šon Spajser najavio je tokom brifinga za novinare u ponedeljak još malo tolerancije i strpljenja sa strane SAD.

"Mislim da ćemo nastaviti da radimo posebno sa Kinom kako bismo pomogli da se nađe put napred", rekao je Spajser.

Sekretar za štampu okarakterisao je "eru strategijskog strpljenja", kao politiku Obamine administracije "bazično čekaj i vidi", koja nije mudra za SAD. Ali, dodao je, kao rezultat nedavnih razgovora između predsednika Donalda Trampa i kineskog predsednika Ši Đinpinga, aktuelna administracija će dati Pekingu vremena da iskoristi svoj ekonomski i politički uticaj na Pjongjang.

Portparol Bele kuće, Šon Spajser, prihvata pitanje tokom brifinga za novinare u Beloj kući u Vašingtonu, 17. aprila 2017.
Portparol Bele kuće, Šon Spajser, prihvata pitanje tokom brifinga za novinare u Beloj kući u Vašingtonu, 17. aprila 2017.

Potpredsednik, govoreći u ponedeljak novinarima u blizini korejske demilitarizovane zone, rekao je da je "predsednik Tramp jasno rekao da je strpljenje Sjedinjenih Država i naših saveznika u reionu isteklo" i da "želimo da vidimo promene".

"Mi želimo da vidimo Severnu Koreju kako napušta svoj neodgovorni put ka razvoju nuklearnog oružja i nastavljeno neprihvatljivo korišćenje i testiranje balističkih raketa", rekao je Pens.

Komentari su usledili dan nakon što je Severna Koreja neuspešno pokušala lansiranje rakete iz podmorničke baze u Sinpou.

Video (engleski jezik): "Era strategijskog strpljenja je završena", kaže Pens

Pence: The Era of Strategic Patience is Over
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Na hitno zakazanoj konferenciji za štampu u ponedeljak u Njujorku, zamenik severnokorejskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, Kim In Rjong, optužio je Sjedinjene Države da guraju Korejsko poluostrvo "na ivicu rata", upozorivši da "termo-nuklearni rat može da izbije svakog časa na poluostrvu".

Reagujući na slanje američkog nosača aviona "Ju-es-es Karl Vinson" na čelu mornaričke udarne grupe u vode oko Korejskog poluostrva, Kim je rekao da se Vašington priprema za vojnu akciju, nazivajući je preventivnim udarom, i poručio da je "Demokratska Narodna Republika Koreja spremna da reaguje na svaki oblik rata koji SAD priželjkuju".

Takva ratoborna retorika severnokorejskih državnih medija i zvaničnika je uobičajena.

Pjongjang tek treba da izvede svoju očekivanu šestu nuklearnu probu, usred indicija da je obavio sve pripreme za takav događaj. Severna Koreja izvela je veliku vojnu paradu u subotu, izlažući neke dalekometne i rakete koje se montiraju na podmornice.

Pensova poseta severoistočnoj Aziji dolazi u trenutku povišenih tenzija nastalih zbog severnokorejskih prkosnih napora da konačno razvije nuklearnu interkontinentalnu balističku raketu, koja bi bila u stanju da dosegne tlo SAD i odlučnosti Trampove administracije da spreči da se to dogodi.

Potpredsednik SAD, Majk Pens, tokom zajedničke konferencije za novinare sa v.d. južnokorejskog predsednika Hvang Kjo-Anom nakon sastanka u Seulu, Južna Koreja, 17. aprila 2017.
Potpredsednik SAD, Majk Pens, tokom zajedničke konferencije za novinare sa v.d. južnokorejskog predsednika Hvang Kjo-Anom nakon sastanka u Seulu, Južna Koreja, 17. aprila 2017.

"Mislim da su SAD jasno poručile da želimo da rešimo problem kroz mirnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva", rekla je v.d. pomoćnice državnog sekretara Suzan Tornton. "Mi definitivno ne želimo konflikt ili promenu režima, ali smo odlučni u odbrani naših ljudi i naših saveznika, ukoliko to bude neophodno".

Tramp je u ponedeljak rekao novinarima da Severna Koreja "mora da se ponaša" i da su njegovi prethodnici "svi bili nadigrani" od severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Upitno je da li je Tramp ozbiljan po pitanju upotrebe sile protiv Kima, ili samo blefira pritiskajući njega i Kineze, kaže jedna analitičarka.

Savetnik za nacionalnu bezbednosti, Herbert Rajmond Mekalister i sekretar za odbranu Džim Matis, "svesni su da Severna Koreja nije ni Sirija, ni Avganistan i da bi vojni udari protiv nje bili rizičan gambit, čije je celokupne posledice nemoguće predvideti", rekala je za Glas Amerike bivša analitičarka CIA za korejska pitanja, Sju Mi Teri.

"Mislim da cela ova retorika ima za cilj da pojača pritisak i da signalizira svetu, posebno Kini i Severnoj Koreji, da nismo 'mačji kašalj' kao što su mislili da je bila Obamina administracija", dodala je Teri, koja je služila na poziciji direktorke za istočnoazijska pitanja u Nacionalnom bezbednosnom savetu na kraju Bušove i početkom Obamine administracije.

Teri kaže da Trampov pristup vidi kao "intenziviranje Obaminog pristupa sankcijama", dodajući da je vrlo nejasno šta je zamena za strategijsko strpljenje.

XS
SM
MD
LG