Linkovi

Pens putuje u Evropu da umiri saveznike


Arhiva - Potpredsednik Majk Pens, u centru, stiže u Istočni kabinet Bele kuće u Vašingtonu, 13. februara 2017. (AP Photo/Andrew Harnik)
Arhiva - Potpredsednik Majk Pens, u centru, stiže u Istočni kabinet Bele kuće u Vašingtonu, 13. februara 2017. (AP Photo/Andrew Harnik)

Potpredsednik SAD Majk Pens posetiće Minhen i Brisel u narednih nekoliko dana, tokom svoje prve posete inostranstvu nakon što je položio zakletvu i preuzeo dužnost prošlog meseca.

Visoki savetnik Bele kuće za spoljnu politiku rekao je da je put šansa da potpredsednik ponovo umiri svoje saveznike i partnere i takođe da izloži prioritete SAD u pogledu transatlantskih odnosa, a u ime američkog predsednika Dolanda Trampa.

Evropski lideri bili su zabrinuti nakon što je lider SAD ponavljao reči divljenja prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i zbog Trampovog opisivanja NATO-a kao "zastarelog".

Pens će se obratiti učesnicima Bezbednosne konferencije u Minhenu u subotu, kaže savetnik, na kojoj će "uveriti svoje saveznike u našu predanost evropskim partnerima i ponovo potvrditi transatlantsko savezništvo". Savetnik kaže da će Pens preneti poruku "da smo najbezbedniji i najprosperitetniji kada su i SAD i Evropa jake i ujedinjene".

U Minhenu, Pens će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i nekoliko istočnoevropskih lidera. Takođe će se suresti i sa predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem i premijerom Iraka Hajderom al Abadijem.

U Briselu, Pens će se sastati sa nekoliko lidera Evropskog saveta i NATO-a, uključujući predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

XS
SM
MD
LG