Linkovi

"Pejsmejker za bol" - alternativa pilulama


Doktor Dejvid Dombrovski ugrađuje implant Naltrekson u pacijenat Dejvida Stavinohu u Vašingtonskom centru za bol, 10. avgusta 2017.
Doktor Dejvid Dombrovski ugrađuje implant Naltrekson u pacijenat Dejvida Stavinohu u Vašingtonskom centru za bol, 10. avgusta 2017.

Tokom 2015. godine, 92 miliona Amerikanaca koristilo je opijate da bi smanjili ili olakšali bolove, dok je 11,5 miliona prijavilo da je zloupotrebljavalo opijate. Sada više nego ikada pre, pacijenti tragaju za alternativnim tretmanima kako bi izbegli potencijalnu zavisnost od pilula protiv bolova. Novinarka Glasa Amerike Elizabet Černef predstavlja nam lekara koji u Vašingtonu DC pomaže pacijentima da olakšaju bol i onima koji se bore sa zavisnošću.

Ajlin Finegan došla je u kliniku za lečenje bolova u Vašingtonu nakon što joj je operacija kičme ostavila oštećene nerve i hroničan bol.

“Doslovno nisam mogla da radim ništa produktivno zato što je nivo bola bio veoma visok.”

“Bol je ono što vi kažete da jeste. To je kako vi, kao pacijent, osećate bol”, kaže dr Džon Dombrovski, direktor klinike.

On je pokušao lečenje pomoću injekcija i fizikalne terapije ali bolovi kod Ajlin bili su i dalje prisutni. Zato je preporučio preliminarno testiranje.

“Pod lokalnom anestezijom, igla se postavlja na isti način kao kod epidurala prilikom porođaja, između kostiju kičme.”

Stimulator kičmenih pršljenova, pokazan ovde, imitira električne impulse tela koji signaliziraju na kojem mestu i na koji način nešto boli.

“Kroz iglu, žica ulazi dole i postavlja se na vrh kičme i zatim sprovodi struju. U osnovi, uz stimulaciju kičme, dajem vam daljinski upravljač za bol.”

“To na neki način zavarava vaš mozak koji oseća uzbuđenje, tako da ne oseća bol koji je i dalje tu, ali je sakriven”, kaže Ajlin.

Posle uspešne probe, taj pejsmejker za bol sada se nalazi u korenu Ajlinine kičme i šalje električne signale kroz kičmeni stub i presreće signale bola koji bi inače stigli do mozga.

I dok stimulacija nerava nije bez rizika, Ajlin kaže da joj je ugrađeni aparat umirio bol, bez lekova koji mogu da izazovu zavisnost.

“Kao da su se moj mozak i mašina na neki način spojili i pola sata kasnije, zaboravila sam da sam u bolovima.”

Doktor Dombrovski takođe leči pacijente kao što je Dejvid Stavinoha koji se borio sa zavisnošću od lekova protiv bolova i heroina.

“Uticalo je na moj posao, uticalo je na moje zdravlje, moj izgled, veze. Postanete prilično introvertni i uglavnom prisilite sve koji vas okružuju da vas napuste.”

Nakon što se predozirao i zatim boravio u bolnici, Dejvid zna da njegova borba nije gotova.

“I nažalost, vratilo se i želeo sam da razmotrim šta je sledeći korak. Šta ja mogu dodatno da preduzmem u nadi da sprečim da se zavisnost ponovo vrati.”

Dejvid je došao u kliniku i zatražio pomoć bez upotrebe jakih lekova na recept. Taj mali implant, pod nazivom Naltrekson, pažljivo je ugrađen ispod kože na njegovom stomaku.

Tokom narednih godinu dana, implant će sprovoditi lek po njegovom telu, sprečavajući zavisnost. Kombinacija terapija i tretmana bez potencijala za zavisnost je potencijalna prekretnica u jeku nezabeležene američke krize sa opijatima.

“Svedoci smo nezapamćene upotrebe narkotika i zato sada vidimo problem sa zavisnošću i smrtnim slučajevima. Mi o tome govorimo, što je dobar početak ali je potrebno i da uradimo nešto konkretno”, zaključuje doktor Dombrovski.

XS
SM
MD
LG