Linkovi

Rikše u prestonici SAD


Pogođeni ekonomskom krizom, neki stanovnici Njujorka i Vašingtona počeli da prevoze turiste rikšama
Pogođeni ekonomskom krizom, neki stanovnici Njujorka i Vašingtona počeli da prevoze turiste rikšama

Zbog ekonomske krize u Sjedinjenim Državama, mnogi pronalaze kreativne načine da zarade novac. Među njima su i vozači vašingtonskog “pedikeba“ odnosno bicikla sa prikolicom koji liči na rikšu, koji prevoze ljude do spomenika i drugih turističkih atrakcija. Ovi tricikli omogućuju turistima potpuno drugačiji pogled na Vašington.

Grent Godri vozi jednu vijetnamsku porodicu iz Kalifornije do Prirodnjačkog muzeja. On ih vodi u deo grada sa mnogo azijskih restorana. Godri je umetnik, ali za život zarađuje vozeći pedikeb.

"Dobar vozač pedikeba je neko ko uspe da zainteresuje svoje putnike, jer je najveći deo naše vožnje interakcija između vozača i ljudi koje sede iza vas“, objašnjava Godri.

Turista Brendon Ngujen kaže da je iskustvo zabavno, uprkos saobraćaju i rupama na putu.

"Možete videti obe strane ulice, a kada hodate vidite samo jednu. Mnogo je truckanja, pa imate utisak kao da jašete konja“, priča Ngujen.

Pedikeb se koristi u Vašingtonu već nekoliko godina. Vozilo je poznato i kao rikša-bicikl, a koristi se i u drugim gradovima u svetu, naročito u jugoistočnoj Aziji.

U Vašingtonu, vozači pedikeba dogovaraju cenu vožnje sa mušterijama. Prosečna cena je 20 dolara za 30 minuta. Neki vozači imaju svoj bicikl, a drugi ih iznajmljuju.

Stiv Balinski je vozio pedikeb u Njujorku, a sada je suvlasnik kompanije "Kapitol pedikeb“. On kaže da su njegove mušterije i mladi i stari.

"Porodice, mnogo parova. Vožnja je veoma romantična, pa mnogi parovi uživaju. Imamo i mnogo starijih osoba – njih posebno pokušavamo da razonodimo“, ističe Balinski.

Vozači pedikeba su raznoliki kao i njihove mušterije. Mnogi su studenti i mladi profesionalci, ali ima i onih koji imaju 50 - 60 godina.

Neki rade ovaj posao da bi ostali u kondiciji. 45-ogodišnja Karla Čendler je jedna od njih. Ona inače radi kao producent televizijskih vesti.

"Zabavno je. Zarađujem novac i upoznajem turiste i ljude iz različitih zemalja. Imala sam mušterije iz svih saveznih država, osim Havaja, i mnogo turista iz sveta. Pre neki dan, za samo jedan sat, imala sam mušterije iz Iraka, Kuvajta i Trinidada“, kaže Čendler.

Nik Smit je nedavno kupio pedikeb. Da bi dočarao atmosferu Vašingtona, on je na prikolici naslikao životinje koje simbolišu Republikansku i Demokratsku stranku.

Turisti kažu da vole da se voze pedikebom i da je to neobičan doživljaj. Dida Lengsdejl iz Floride kaže da je iskustvo jedinstveno.

"Udišete čist vazduh, obilazite turističke atrakcije za malo vremena. Verovatno bi nam trebalo 30 minuta pešačenja za ovu kratku vožnju“, priča Dida.

Vlasnik kompanije "Kapitol pedikeb“, Stiv Balinski, ističe da Vašington podstiče ljude da češće koriste bicikl za prevoz. On zaključuje da je njemu lično važno i to što vodi posao koji je dobar za čovekovu okolinu.

XS
SM
MD
LG